Voliče čeká princip křížkování

Už máte prostudované hlasovací lístky, které vám přišly domů poštou? A vybrali jste si své kandidáty? Dnes vám v naší volební poradně řekneme, jak ty své favority máte označit, aby se váš hlas počítal.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

volební urna

volební urna

Hned na začátku si řekneme to podstatné: v těchto volbách nemáte preferenční hlasy, kterými byste mohli posunout kandidáty ze zadních míst dopředu, Nebo alespoň ne tak, jak si to mnozí voliči oblíbili ve sněmovních volbách na jaře. A Pavel Kuklík z Českého statistického úřadu k tomu dodává:

„Nechť všichni zapomenou na jakési kroužkování, neboť ve volbách do obecních zastupitelstev existuje pouze křížkování.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Princip křížkování v rámci komunálních voleb. Téma příspěvku Lucie Weissové.

Je několik možností, jak označit hlasovací lístky. Buď můžeme zakřížkovat jednu volební stranu. Tím dáváme hlas všem kandidátům této strany. Nebo můžeme zakřížkovat jednotlivá jména kandidátů bez ohledu na to, na které kandidátce jsou. Pozor ale, nesmí jich být víc, než kolik je členů daného zastupitelstva, pak by naše volba nebyla platná. Třetí možnost vysvětluje Václav Henych ze Státní volební komise.

„Může se křížkem označit jedna volební strana. Například se bude volit deset členů obecního zastupitelstva, přičemž jedna strana bude voliči nejsympatičtější a označí ji křížkem. Pak ještě může vybrat kandidáty z jiných stran. Poté dojde k vyhodnocení hlasovacího lístku a v prvé řadě se vezmou v potaz kandidáti právě z těch jiných stran, které volič označil, odspoda se odečtou od počtu kandidátů strany, kterou preferuje a zbytek se doplní právě členy téže strany,“ uvedl Henách.

Nelze zakřížkovat stranu a zároveň kandidáty této strany. V takovém případě se počítá hlas pro stranu a ke křížkům u jejích jednotlivých jejích členů se nepřihlíží. V tomto smyslu tedy neexistují preference, jak jsme řekli na začátku.

Pokud ale volíme ne stranu, ale jednotlivce, může se kandidát, který dostane tolik hlasů, že jejich počet o 10 procent přesáhne průměrný počet hlasů na kandidáta jeho strany, posunout na hlasovacím lístku dopředu. Je to ale natolik vysoké procento, že při složitosti hlasování v komunálních volbách se s tím nedá kalkulovat tak, jak to voliči udělali na jaře při volbách do Poslanecké sněmovny.

Aby náš hlas byl platný, musíme hlasovací lístek vložit do správné úřední obálky. Pro senátní volby je žlutá, pro komunální šedivá. Když oba lístky dáme do jedné obálky, bude ten, který do ní nepatří neplatný.

Lucie Weissová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme