Kruh zázraku se uzavírá. Chilští horníci po 69 dnech objali blízké

Bylo krátce po páté hodině našeho času, když se jednatřicetiletý chilský horník Florencio Ávalos mohl poprvé po dlouhé době nadýchnout čerstvého vzduchu. Po 69 dnech pod zemí vyjel úzkým, speciálně zkonstruovaným výtahem, v němž se stěží mohl pohnout, na povrch dolu San José.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Florencio Ávalos se vítá s příbuznými

Florencio Ávalos se vítá s příbuznými | Zdroj: ČTK

Horníka vyprostili z hloubky více než šesti set metrů, kde s dalšími 32 kolegy uvízl po důlním závalu. Po Ávalosovi následovali další. Čekalo je uvítání stovek příbuzných, přátel, vysokých chilských činitelů a davu novinářů s celého světa.

Nejdřív tomu nikdo nevěřil, na konci srpna ale přišla neuvěřitelná zpráva. Po 17 dnech se podařilo se zavalenými horníky navázat kontakt. Všichni přežili, hlásala tehdy světová média.

Teď se kruh zázraku zřejmě uzavírá. Zavalení havíři - jeden po druhém - konečně můžou obejmout své blízké. A emoce při tom jsou obrovské, slzy tečou proudem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Záchranu chilských horníků sleduje redaktorka Lubica Bergmanová

„Jeho malá dcera brečí, svého otce vidí po víc než dvou měsících,“ komentuje první vteřiny na povrchu prvního ze zachráněných reportérka britské BBC Florencia Ávalose.

Naopak druhý z havířů, Mario Sepúlveda, po svém návratu předvedl show hodnou komika.

Jeho radostné volání slyšeli lidé ještě dřív, než ho vůbec uviděli. Po vystoupení ze záchranné kapsle se objal s manželkou Elvirou. Záchranářům pak předal jako suvenýr kusy skály z jejich podzemního vězení.

Horníky čeká další těžká zkouška

Životy jednotlivých horníků jsou různé. Jeden z posledních, který se dostane na povrch, je Ariel Ticona. Právě jemu se před měsícem narodila dcera.

Poté, co se podaří všechny muže zachránit, čeká na ně ale další a pravděpodobně ještě těžší zkouška. A to, jak se vyrovnají nejen se samotnou událostí, ale hlavně se slávou, penězi či tlakem mediálních společností, které se předhánějí v tom, která z nich získá ten nejzajímavější příběh.

Novináři, scénáristé i spisovatelé jim pravděpodobně budou nabízet neuvěřitelné sumy za právo na zveřejnění jejich dramatu. Ale horníci se už předem dohodli, že žádné rozhovory zatím poskytovat nebudou a chtějí společně napsat knihu.

Kromě toho by prvních 17 dní, než navázali kontakt se záchranáři, navždy mělo halit tajemství. Spekuluje se o tom, že část zavalených byla ostatními považována za podřadné a podle toho se k nim i velmi špatně chovali.

Martin Hromádka, Lubica Bergmanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme