Ovzduší na Ostravsku se může zlepšit do dvou let, tvrdí Palas

Polétavý prach a smog trápí obyvatele na Ostravsku už posledních pár dní. Vláda přitom právě dnes jedná o tom, jak se daří, nebo možná nedaří proti znečištění bojovat. Na jaře vznikla pracovní skupina pověřená právě tímto úkolem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

smog

smog | Foto: Alena Palečková

Jejím členem je mimo zástupců příslušných ministerstev také hejtman Moravskoslezského kraje Jaroslav Palas. Podle něj pracovní skupina funguje a vytvořila určité desatero opatření, které předložila vládě. Jde především o finanční prostředky z operačního programu životní prostředí, které by šly do technologií největších znečišťovatelů.

„Potom je to nákup čistící techniky, která by permanentně čistila ulice měst. A také vrácení peněz z ministerstva životního prostředí, tedy z odvodů, které dáváme do státního fondu životního prostředí. Je to zhruba sto milionů korun ročně. Za deset let to mohla být miliarda, se kterou jsme mohli něco udělat,“ upozornil Palas.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hejtman Jaroslav Palas mluvil v Ozvěnách dne o zlepšování ovzduší na Ostravsku

Zároveň zdůraznil, že klíčové je i jednání s Polskem, protože polské podniky za hranicí Moravskoslezského kraje především ve slezské pánvi mají daleko měkčí limity, než máme v České republice. „Když se obrátí vítr směrem k nám, tak sem míří i polétavý prach. Kompromis se musí vyjednat na úrovni vlády,“ postěžoval si hejtman.

Pracovní skupina už se také dočkala reakce vlády na své desatero. „Ministr životního prostředí deklaroval, že si největší znečišťovatelé budou moci sáhnout na finanční prostředky a bude to jakýsi stimul pro ty podniky, aby vyměnily technologie za šetrnější,“ uvedl Palas.

Sám je podle svých slov optimista a byl by rád, aby se věci rychle posunuly. „Realisticky viděno ale problémy budou zřejmě přetrvávat ještě tuto zimu a musí se odpracovat velký kus práce, aby se to v dohledné době pohnulo, řekněme do dvou až tří let,“ dodal Palas.

Veronika Sedláčková, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme