Ekologická havárie v Maďarsku má už devátou oběť

Situace v Maďarsku se po ekologické katastrofě pomalu stabilizuje. Obyvatelé evakuovaných obcí se chystají na návrat. V nemocnici ale zemřel už devátý člověk, který se stal obětí tragédie. Starší muž podlehl následkům popálenin. Přímo v ohrožené oblasti dnes zasedala maďarská vláda.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obyvatelé maďarské vesnice Kolontár

Obyvatelé maďarské vesnice Kolontár | Foto: Tomáš Adamec

Po zasedání vlády ve městě Vezsprém oznámil ministr vnitra, že obyvatelé obce Kolontár, která byla celá evakuována, se budou moci domů vrátit v pátek. Ten den totiž bude dobudováno zpevnění ochranné hráze nádrže s červeným bahnem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci v Maďarsku přiblížil ve Stalo se dnes spolupracovník ČRo Gregor Martin Papucsek.

Celá maďarská vláda v čele s premiérem Viktorem Orbánem navštívila i městečko Devecser, které leží asi 3 kilometry od epicentra neštěstí a kterou bahno rovněž zalilo. Odpoledne tam byl odvolán mimořádný stav, který byl vyhlášený minulý týden, a také pohotovost před případnou evakuací.

Župní soud ve městě Veszprém rozhodl s okamžitopu platností pustit na svobodu generálního manažera hliníkárny Zoltána Bakonyiho, kterého policie zadržela před třemi dny.

Jak ve Stalo se dnes připomněl spolupracovník ČRo Gregor Martin Papucsek, policie ho zadržela proto, že údajně zanedbal své povinnosti a nekontroloval dodržování bezpečnostních předpisů, což nakonec vedlo k havárii.

„Trestní stíhání proti němu ale zastaveno nebylo. Soud nepovažuje za potřebné, aby zůstal ve vazbě. Manažer spolupracoval s úřady, podal výpověď a projevil ochotu spolupracovat při odstraňování důsledku katastrofy. Vyslovil i hlubokou lítost, ale odpovědnost za katastrofu nadále odmítá,“ uvedl Papucsek.

Solidarita stále funguje

Od havárie už uplynulo devět dní a jak Papucsek uvedl, Maďaři jsou stále solidární s obyvateli postižených obcí. „Solidarita funguje. Například prostřednictvím SMS se za několik dní vybralo 300 milionů forintů, což je zhruba 30 milionů českých korun. Peníze posílají automobilky, různé podniky, kolektivy či obce,“ dodal.

Téměř milion kubických metrů toxického kalu unikl z odkalovací laguny u hliníkárny ve městě Ajka minulý týden v pondělí. Jedovaté bahno zasáhlo několik okolních obcí. Zcela zničilo život ve dvou řekách a poškodilo také Dunaj.

Martin Dorazín, Gregor Martin Papucsek, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme