Ženy v Turecku

13. říjen 2010
Sedmý světadíl

Ještě v 70. letech se to podle vzpomínek mých známých v Turecku hemžilo dívkami v tehdy moderních mini sukních, s košilemi s výstřihy a výrazným makeupem.

Dnes mnohem častěji na ulici potkáte dívku v dlouhém kabátu, která si své pravděpodobně tmavé vlasy schovává pod šátkem. I když pod šátkem barevným, z lesklého materiálu, který připoutá pozornost už na několik metrů předem. I tyto dívky se chtějí navzdory pravidlům Koránu líbit.

Turecké ženy často lidé házejí do stejného pytle s ostatními ženami muslimského světa a mají tedy představy, že i v Turecku se nosí dlouhé černé nikáby jako třeba v Íránu anebo dokonce burky známé z Afghánistánu. Jedna má turecká kamarádka mi vyprávěla o tom, jak jednou v jejím městě viděla turisty, kteří si ženy v černých dlouhých hábitech fotografovali. Podle toho, jak mezi sebou ženy mluvily, věděla, že nejsou Turkyně a tak turisty s foťákem v ruce anglicky oslovila a vysvětlila jim, že to nejsou Turkyně a vyzvala je, aby si třeba vyfotili právě ji. Ona je pravá Turkyně. Zaskočené turisty překvapila a sobě ulevila. Moderní ženy takovéto příhody rozrušují a dokonce urážejí. Podle těchto mylných představ pak totiž lidé hodnotí postavení žen v Turecku. Myslí si, že jsou to domácí puťky, které chodí dva metry za svým manželem, že jej ve všem musí poslouchat, že nemůžou pracovat a už vůbec se třeba nezapojují v politice.

Turecké ženy

Turecko je jedna z mála muslimských zemí, ve kterých sice může platit vše shora popsané, ale zároveň platí i to, že ženy jsou zde vzdělané, svobodně mohou studovat, cestovat, vdávat se, oblékat se jak chtějí, smějí pít alkohol, prostě mohou si dělat, co se jim zamane. Jen záleží na tom, do jaké rodiny a v jaké oblasti země se jako žena v Turecku narodíte. Turecko je známé svou rozmanitostí. Západní část země, která má nejen geograficky blíže k Evropě, se pyšní rozvitým hospodářstvím, velkým počtem univerzit, knihoven ale i velkým přílivem západních turistů. Naopak východní část země, sousedící s Íránem, Irákem nebo Sýrií spadá do tradičnějších oblastí, odkud často přicházejí zprávy o fungování krevní msty nebo prodávání nezletilých dívek jakožto nastávajících manželek starším mužům.

Přiblížit postavení žen v turecké společnosti je těžký úkol. Odvíjí se příběh od příběhu, rodina od rodiny, takže i tato má úvaha je spíš mozaikou několika příkladů, než obecným hodnocením. Dnes jsou univerzity plné dívek, které touží po vzdělání a samostatnosti, ženy nejčastěji volí povolání učitelek, ale mnoho z nich pracuje v bankách, státních úřadech nebo i na pozicích právníků. Narazíte ale i na takové dívky, které i když vystudovaly vysokou školu a mají všechny předpoklady k získání dobrého místa a k začátku skvělé kariéry, upřednostní po svatbě stát se paní v domácnosti. Jakoby manželstvím ztratí kus sama sebe a dokumenty, soudní jednání a schůzky dobrovolně zamění za vaření, uklízení a starání se o domácnost. Je model chování společnosti a jakési tradiční hodnoty, které dívky znají z životů svých babiček a maminek, silnější než touha po svobodě a vlastním životě?

Turecké ženy

A pak jsou tu samozřejmě holky a ženy, které si zvolily zakrývat své vlasy, krk a dekolt šátky. Podle jednoho ze sociologických průzkumů z roku 2008 nosí v Turecku šátek 70 procent žen. Samotná čísla vypadají, že je to velká část populace, výsledky už ale nemluví o tom, jaký šátek mají na mysli. Už pouhý turista a laik totiž v ulicích Turecka může zaznamenat to, že některé ženy nosí jen tak ležérně přes hlavu převázaný šátek, který splývavě padá přes ramena. Podobně uvázaný šátek známe i z našeho prostředí, vždyť i naše babičky jej hlavně na vesnicích ještě pořád nosí. Ani v Turecku tato pokrývka hlavy nemá nic společného s náboženstvím. Pak jsou tu ale hlavně mladé dívky, kterým látka zakrývá horní část těla kromě obličeje. Šátek sedí na kůži velmi těsně, nevyčnívá jediný vlásek, zakrývá uši, krk a pomyslný výstřih. Na temeno hlavy si navíc dívky dávají různé vycpávky, které dodávají uvázání šátku lepší vzhled a vypadají elegantněji. Tyto dívky většinou neuvidíte v krátkých rukávech, krátkých sukních nebo kalhotách. I v horkých dnech jejich oblečení často překrývá ještě kabát. Tyto šátky jsou však velmi moderní, většinou velmi pestré, barevné a lesklé, ladí s ostatním oblečením a často i s velmi výrazným makeupem.

Když se s tureckými dívkami, které se nezahalují, o tomto poměrně novém trendu bavím, zaráží je, že tyto dívky sice schovávají vlasy pod šátkem, aby nebyly svůdné pro mužské protějšky, ale na druhou stranu nosí make-up, výrazné barvy, boty na podpatcích. A já ze svého pohledu cizinky docházím k závěru, že každá ženská se chce líbit a parádění je pro ni zkrátka přirozené a důležité i přes snahu dodržovat náboženská pravidla. Další z příkladů, jak je Turecko v muslimském světě neobvyklé.

Turecké ženy

Ženy v Turecku mají stejná práva jako muži, Turecko bylo dokonce jednou z prvních zemí, která dala ženám volební právo. Stalo se to už v roce 1930. Stejně ale jako třeba u nás, často čelí diskriminaci v pracovních pozicích. Nejen že zaměstnavatelé upřednostňují muže, ale i platové ohodnocení se zde rozlišuje podle pohlaví. Nedávno dokonce média zveřejnila informace o tom, že novým problémem je zaměstnávaní zahalených žen. Kvůli šátku jsou prý ženy na mnohé pozice odmítány. Na druhou stranu jsou firmy, které podle svého přesvědčení přijímají jen takové ženy. Takže jsme opět u toho, že postavení žen v turecké společnosti je zkrátka velmi individuální. A nakonec ještě malá poznámka k tomu, jak je to v soukromí? Ženy jakožto matky jsou velmi respektované do vysokého věku. Jejich tradiční postavení se v mnoha případech zachovává dodnes a respektují jej nejen vlastní děti, ale i nově příchozí členové rodiny. Její vážnost se s věkem ještě zvyšuje. Takže muži jsou sice většinou naoko hlavami rodin, ale ženy jsou těmi skutečnými krky, které hlavami kroutí.

Seriál Současné Turecko vysíláme v magazínu o světě, jeho rozmanitosti a problémech Sedmý světadíl.

Spustit audio