Biologové proměnili šneky ve slimáky

13. říjen 2010

Hlavním znakem „šneků“ je jejich ulita. Stačil však dobře načasovaný malý zásah a z budoucího šneka vyrostl slimák, který se do žádné ulity schovat nemůže.

Před několika lety učinili vědci z univerzity v Tübingenu, kteří zkoumali toxicitu těžkých kovů, zajímavý objev: vysoké koncentrace dvojmocných iontů platiny způsobují, že se u embryí sladkovodních plžů ampulárek okružákovitých (Marisa cornuarietis) nevyvine ulita. Další experimenty ukázaly, že plži jsou vůči platině zvláště citliví během pouhých dvou dnů, ve kterých se definuje tkáň produkující materiál ulity.

Vědci tak zjistili, že pokud si počkají na správný okamžik, mohou pomocí platinových iontů „překopat“ celý tělní plán plže. Místo vnější ulity se u plžů vyvinula jen malá vnitřní skořápka, která připomíná sépiovou kost. Zároveň se mění poloha žaber. Nenacházejí se v dutině pláště za hlavou, ale na zadním konci těla a vznášejí se volně ve vodě. Plž pak vypadá spíš jako slimák než klasický „šnek“. Ke stejnému výsledku vědci došli také v případě dalších plžů okružáků ploských (Planorbarius corneus). Změněný tělní plán si plž zachovává po celý život a pokud jsou změny dědičné, může je přenášet na své potomky.

Zdroj: ScienceDaily, Evolution & Development

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio