Technická univerzita v Liberci staví obří výzkumné centrum

Největší stavbu ve své historii za více než 800 milionů korun začne dnes budovat Technická univerzita v Liberci. Sedmipodlažní centrum se špičkovými laboratořemi bude zaměřeno na rozvoj nanotechnologií a pokročilého strojírenství.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Liberec

Liberec | Foto: Tomáš Adamec

„Nanotechnologie se vyvíjejí, stejně jako se vyvíjíme my, což znamená, že bychom měli jít s dobou. Studenti by se měli naučit pracovat s nejmodernějšími technologiemi, aby pak mohli být přijati na nějaké dobré místo,“ řekl student Vojta, který výstavbu centra v univerzitním kampusu vítá.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Ranního interview Radiožurnálu byl rektor Technické univerzity v Liberci Zdeněk Kůs

Univerzita dostala na výstavbu evropskou dotaci 800 milionů korun. Náklady na stavbu vlastní budovy budou 450 milionů a zbylá částka připadne na přístrojové a další vybavení.

„V loňském roce jsme uspěli ve velmi náročném výběrovém řízení na projekty takzvaného operačního programu výzkumu a vývoje pro inovace,“ potvrdil rektor univerzity Zdeněk Kůs.

Do výběrového řízení na stavbu se přihlásilo osm uchazečů. Vítěz postaví projekt proti původnímu plánu mnohem levněji a také rychleji.

„Vítěz se dostal na cenu, která je něco nad polovinou té původní. Postaví to tedy mnohem levněji a zatímco původní termín stavby měl být asi sto týdnů, tak teď to má být za 66 týdnů,“ uvedl rektor Kůs.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ivana Bernáthová o výstavbě obřího výzkumného centra v Ranním Radiožurnálu.mp3

Centrum naváže na své už probíhající výzkumy, zejména ve využití nanovláken. Možnosti aplikací jsou široké, od oděvů až po speciální implantáty do lidského těla.

„Tkáňové inženýrství je cesta, jak obejít imunologické problémy při transplantacích, kdy darujete jinou genetickou tkáň danému pacientu, kdežto tkáňové inženýrství znamená odebrat tkáň daného pacienta, vypěstovat ji mimo jeho tělo a pak ji vrátit zpátky do jeho organismu. Tím ten materiál je jeho vlastní a dají se dělat netušené věci,“ vysvětluje vedoucí katedry netkaných textilií David Lukáš.

Igor Maňour, Ivana Bernáthová, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme