Troubky bude chránit protipovodňový val

Po třinácti letech, které uplynuly od ničivých povodní v roce 1997, se dnes lidé z Troubek na Přerovsku konečně dočkali vůbec první protipovodňové stavby. V lokalitě zvané Závodí si postavili val z hlíny a písku, který by měl zachytit alespoň padesátiletou vodu. Účinný bude tedy i při takových povodních, jaké obec zasáhly naposledy letos v květnu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Troubky- výstavba nového protipovoďnového valu

Troubky- výstavba nového protipovoďnového valu | Foto: Jana Zemková | Zdroj: Český rozhlas

Za více než milion korun vyrostla na okraji vesnice ochranná hráz. Terénní úpravy jsou místy vysoké až půldruhého metru a na délku měří sedm set metrů. Kopírují bývalý selský val.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nový ochranný val v Troubkách. Reportáž Jany Zemkové

„Stavba je prozatímní, protože je to vlastně jenom část z toho, co by se mělo všechno udělat. Mělo by přijít celé ohrazení Troubek, aby voda nepřišla do obce, aby ji ta hráz hnala přímo do lesa, když už by se něco takového stalo.“

„Určitě je to dobrá zpráva, že už něco bude tady bránit té vodě.“
„Já pevně věřím tomu, že už ta voda tady nebude.“

Stavba začala brzy po letošních povodních a obec ji zaplatila z finančních darů. Dnes budou práce na hrázi dokončeny - zbývá jen osázet celý terén novou trávou.

Jana Zemková, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme