Omezení imunity zákonodárců má šanci na schválení

Současný návrh vládní koalice na omezení imunity poslanců, senátorů a ústavních soudců má ve sněmovně po mnoha letech slibů a debat velkou šanci na schválení. Novela počítá s úplným zrušením přestupkové imunity a s omezením imunity u trestní odpovědnosti jen po dobu výkonu mandátu příslušných činitelů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poslanecká sněmovna

Poslanecká sněmovna | Foto: Tomáš Adamec

Na jednání ústavně právního výboru získala tato předloha podporu i opozičních stran a byla doporučena sněmovně ke schválení bez pozměňovacích návrhů. "Mělo to být přijato už dávno", řekl Rádiu Česko například zpravodaj k návrhu poslanců vládní koalice, sociální demokrat Stanislav Křeček:

„Zejména pokud jde o tu trestně právní úpravu, která skutečně vybočovala z úprav evropských států. Skutečně navždy vyloučit stíhání poslance je dneska mimo realitu. Jiná věc je s přestupkovou imunitou, kdy celá řada evropských zemí má obdobnou úpravu. Ale to může být řešeno mimo Ústavu. V Ústavě podle mého názoru nemá taková úprava místo,“ uvedl Křeček.

Přehrát

00:00 / 00:00

Názory poslanců na omezení imunity zjišťovala redaktorka Rádia Česko Milada Richterová

Vládní návrh na výrazné omezení imunity zákonodárců a ústavních soudců má dvě části, upřesnil poslanec za ODS Marek Benda:

„Úplné zrušení přestupkových výjimek pro poslance, senátory, ústavní soudce a další ústavní činitele, to znamená, že všichni budou odpovídat v běžném přestupkovém řízení, tak jako každý občan. Dneska je to tak, že pokud spáchám přestupek v autě, může být projednán policií a vyžádám-li si to, tak to projedná mandátní a imunitní výbor. Tuto možnost vyžádat si něco jiného, bych měl na základě novely ztrácet. Všechno bude projednáno v běžném řízení.“

„Druhá věc je, že v oblasti trestní imunity nadále bude třeba souhlasu sněmovny nebo Senátu k zahájení trestního stíhání v průběhu výkonu mandátu. Po skončení mandátu bude možné v trestním stíhání pokračovat, nebude to ta takzvaná imunita navždy. To rozhodnutí sněmovny se bude vztahovat na orgány činné v trestním řízení jenom po dobu výkonu mandátu.“

Předcházelo 13 návrhů

Podle Marka Bendy je pravděpodobné, že po mnoha letech diskusí bude návrh na omezení imunity zákonodárců skutečně schválen.

„Vládní koalice se na něm shodla, ta má 118 hlasů. Dobře víme, že potřebujeme i opoziční hlasy, ale zatím se zdá podle reakcí, jak sociální demokracie, tak komunistů, že by to měl být návrh, který projde napříč politickým spektrem a věřím tomu, že pak projde i v Senátu.“

Za posledních 17 let bylo ve sněmovně 13 návrhů na omezení poslanecké imunity. Úspěšná byla jen senátní novela zákona o přestupcích. Podle ní si od roku 2002 mohou poslanci a senátoři zvolit, že budou trestáni za své dopravní a jiné přestupky tak jako ostatní občané. Mohou ale také požádat o projednání přestupku parlamentní imunitní výbory.

Od roku 1993 bylo na žádost policie zbaveno imunity 19 poslanců či senátorů, přičemž poslanec za Sdružení pro republiku - Republikánskou stranu Československa Josef Krejsa byl dokonce vydán trestnímu stíhání ve dvou případech.

Naposledy sněmovna vydala bývalého poslance Petra Wolfa zvoleného za ČSSD, který byl podezřelý z úvěrového podvodu, zkreslování údajů o stavu hospodaření a z porušování autorských práv.

Milada Richterová, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme