Podle Soulu disponuje Severní Korea tisíci tun chemických zbraní

Severní Korea je schopná vyrobit až 12 tisíc tun chemických zbraní. Tvrdí to korejský Institut pro obranné analýzy, podle kterého by jejich použití znamenalo obrovské ztráty na lidských životech. Jižní Korea spolu se Spojenými státy, Japonskem a Koreou dnes také zahájily námořní cvičení zaměřené právě proti obchodu se zbraněmi hromadného ničení.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jihokorejský voják

Jihokorejský voják | Foto: Jaromír Marek | Zdroj: Český rozhlas

Severní Korea může chemickými zbraněmi zaútočit ze země, ze vzduchu i z moře, uvádí zpráva Institutu pro obranné analýzy, podle kterého je režim Kim Čong-ila schopen vyrobit až jeden a čtvrt milionu chemických bomb.

Podle jihokorejského ministerstva obrany Pchjongjang už nyní vlastní na pět tisíc tun nervových plynů a dalších látek, které by mohly zamořit území o rozloze dvě a půl tisíce kilometrů čtverečních, tedy čtyřikrát větší, než je Soul.

Jižní Korea se dnes také poprvé zapojila do Bezpečnostní iniciativy k nešíření zbraní hromadného ničení a účastní se námořních manévrů zaměřených na boj proti obchodu s těmito zbraněmi i raketami.

Robert Mikoláš, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme