Fotovoltaická asociace čeká na přesnou podobu srážkové daně

Vláda si už rozmyslela způsob, jak zatáhnout za brzdu solárnímu byznysu. Podle odhadů Energetického regulačního úřadu měly štědré dotace pro sluneční elektrárny v příštím roce zvýšit ceny elektřiny o 13 procent pro domácnosti a o18 procent pro průmysl. Zástupci fotovoltaického průmyslu a ekologické organizace tyto odhady považují za nadnesené.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Solární elektrárna v areálu Dukovan

Solární elektrárna v areálu Dukovan | Foto: ČEZ, a. s.

Kabinet Petra Nečase se dohodl, že finanční zátěž rozdělí mezi státní rozpočet, spotřebitele a podnikatele s obnovitelnými zdroji. Konkrétní čísla zveřejní ministerstvo průmyslu a obchodu až příští týden.

Hlavní kroky mají být celkem tři, a to zvýšení poplatku za vynětí půdy z půdního fondu, zavedení srážkové daně z podpor fotovoltaické energie a zapojení obchodu s emisními povolenkami. O výši výnosů z jednotlivých opatření se ještě bude tvrdě jednat.

Podnikatelé s obnovitelnými zdroji nejsou návrhem na zavedení srážkové daně z podpor fotovoltaiky nadšeni a hovoří o možných arbitrážích. Důvody vysvětlil na Rádiu Česko Tomáš Baroch z České fotovoltaické asociace.

„Samozřejmě ta podpora (fotovoltaiky) teď momentálně je neúměrně vysoká, ovšem zákonem byly nastaveny nějaké podmínky, za nichž investoři u nás začali podnikat. A teď z ničeho nic se ty podmínky mění.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Tomáš Baroch z České fotovoltaické asociace ve Světě o osmé Rádia Česko

„Uznáme, že je potřeba něco udělat s cenou energie, ovšem tohle se může odrazit v jakémkoliv dalším odvětví, kdy investoři už potom nebudou chtít chodit do České republiky investovat své peníze, protože nebudou vědět, co se stane kupříkladu za tři roky,“ řekl Baroch. Podle něj ale bude záležet na tom, s jakou formou srážkové daně vláda příští týden přijde.

„Nedokážu si teď úplně přesně představit, jak by ten princip měl být nastaven, ale je třeba si uvědomit, že velké instalace, které jakoby nejvíce zatěžují tu konečnou cenu energie, jsou stavěny s mnohem nižšími investičními náklady než malé instalace kupříkladu na rodinných domcích.“

„A pokud by měla ta daň být procentuálně stejná pro všechny, tak vlastně majitelům těch malých fotovotaických elektráren by se neúměrně prodloužila doba návratnosti celého systému,“ zmínil Baroch.

Solární fotovoltaický systém | Foto: ČEZ

"A pak samozřejmě musím počítat s tím, že jakoby ty výhodné investice do fotovoltaiky jsou vlastně jenom tento a řekněme ještě loňský rok. Ten, kdo si postavil elektrárnu v roce 2008, tak ji postavil za daleko větší peníze než za kolik se staví dneska. A pokud by i on měl být zatížen nějakou srážkovou daní, mohlo by to pro něj být likvidační,“ dodal Tomáš Baroch z české fotovoltaické asociace.

Opačné stanovisko než Česká fotovoltaická asociace zaujímá Svaz průmyslu a dopravy, který přišel s iniciativou 'Stop zdražování elektřiny'. Podpořily ji už stovky firem.

Podle prezidenta Svazu Jaroslava Míla je důvodem vstřícnějšího přístupu vůči úsilí vlády názor, že dávat někomu něco zadarmo je chyba.

Do státního rozpočtu je třeba sehnat prostředky na příspěvek, říká energetik

Výši výkupních cen elektřiny i příspěvky na financování obnovitelných zdrojů určuje Český Energetický regulační úřad. Podle jeho místopředsedy Blahoslava Němečka nyní nastala mimořádná situace.

„V momentě, kdy se začaly objevovat informace o masivním zdražení, se vláda vyjádřila, že pokud bude zvýšení přes 10 procent, zavede mimořádná opatření. Pokud by vláda opatření nepřijala, může zdražení dosáhnout až 12 procent u obyvatel a17 – 18 procent v průmyslu,“ domnívá se Němeček.

Přehrát

00:00 / 00:00

Miroslav Kalousek a Blahoslav Němeček mluví o zdražování elektřiny ve Světě o druhé.mp3

Pokud by se operovalo s čísly, které přednesl ministr Kalousek, tedy s 5 procentním zdražením pro obyvatele a 7 procentním pro průmysl, byla by hodnota příspěvku 300 korun za mega watt hodinu.

„Zbytek chybějících prostředků, což je cca 12 miliard korun, je potřeba získat jinde. Nejjednodušším mechanismem je zapojit do toho státní rozpočet a získat do něj dodatečné prostředky, aby bylo možné dotaci provést. V tomto duchu vláda včera schválila novelu o obnovitelných zdrojích,“ dodává místopředseda českého Energetického regulačního úřadu Blahoslav Němeček.

Tomáš Pavlíček, Václav Sochor, mta, Aneta Vojtěchová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme