Slepotou trpí ve světě miliony lidí, nemají na lékařskou péči

Dnes je světový den zraku, který každoročně vyhlašuje Světová zdravotnická organizace. Snaží se tak dlouhodobě upozornit na to, že v boji proti ztrátě zraku je nejúčinnější prevence, včasná odhalení nemoci a dostupná léčba.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slepec

Slepec | Foto: Fotobanka stock.xchng

„Nejčastější příčinou slepoty je šedý zákal. To je něco, co dnes u nás nepřipadá vůbec v úvahu a přitom je na světě více než 20 milionů lidí slepých jen proto, že mají šedý zákal a nedostane se jim pomoci,“ potvrdil přední český oftalmolog Martin Filipec.

Přehrát

00:00 / 00:00

O onemocněním oční sítnice mluvila v Dopoledním Radiožurnálu Lucie Husárová

Slepota ale vážně ohrožuje i půl milionů Čechů. Tito lidé trpí onemocněním oční sítnice. Vlohy k této nemoci zdědili, pokud se ale choroba odhalí na začátku, kdy sítnice ještě není natolik narušená, může včasná léčba mnohé zachránit. Přinejmenším se potíže oddálí o mnoho let.

Onemocnění sítnice postihuje čtvrtinu lidí starších šedesáti let, po osmdesátce tím trpí až polovina seniorů. Postižení jde ale včas odhalit samovyšetřením. Člověk by si měl vždy ráno prohlédnout svůj obličej v zrcadle a to nejprve jedním a pak druhým okem. Vše by měl vidět ostře.

Je také možné podívat se na speciální mřížku, která má uprostřed černý bod. Pozorujte linie jedním a pak druhým okem a sledujte, jestli se čáry například nevlní nebo jinak nedeformují. Pokud se vám něco takového děje, mělo by následovat vyšetření u očního lékaře.

Igor Maňour, Andrea Skalická, Lucie Husárová 1 Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme