Český bigbít slaví 50 let. Výročí připomene koncert v O2 areně

V pražské O2 areně se dnes odehraje koncert, který slaví údajných 50 let českého bigbítu. Podle organizátorů má jít o výjimečnou událost, fanoušky prý čeká několik desítek zásadních písní, které "psaly dějiny bigbítu u nás".

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Olympic

Olympic | Foto: Best I. A.

Přesně před 50 lety, tedy 14. října 1960, muzikant Pavel Sedláček přejmenoval svoji kapelu EP Hi-Fi na Studijní skupinu big beatu podle jedné skladby pianisty a zpěváka Fatse Domina, a tak se vlastně tento název dostal do Čech.

Přehrát

00:00 / 00:00

O vzniku a historii českého bigbítu hovořil ve Světě o desáté hudební publicista Ondřej Konrád

„Ve skutečnosti se termín big beat jako označení žánru nepoužíval nikdy. České označení je zcela specifické a vzniklo víceméně náhodou,“ vysvětlil historii názvu hudební publicista Ondřej Konrád.

Avizované půlstoletí českého bigbítu, jak o něm hovoří organizátoři koncertu, však Konrád považuje za nepřesné.

„Asi úplně první kapela, která hrála rock and roll, se jmenovala Samuel´s Band a vznikla na poděbradské elektrotechnické fakultě díky Petru Kaplanovi a Pavlu Chrastinovi. Ani oni sami nevěděli, jestli to bylo na sklonku roku 1958, nebo začátkem roku 1959. Čili když se vrátíme k dnešnímu koncertu, tak tam vidíme určitou nepřesnost,“ podotkl Konrád.

Dnešní koncert v O2 Aréně nabízí desítky českých kapel a interpretů, jako jsou Pavel Sedláček & Cadillac, Olympic, Blue Effect, Matadors, Buty nebo Tři sestry. Někteří kritici se ale už teď zamýšlejí nad tím, jestli výběr rockerů či bítařů opravdu věrně odráží vývoj tohoto žánru.

„Rozhodně to není výběr nereprezentativní, je nicméně trochu náhodný. Například úplně pomíjí slovenskou scénu, není tady zastoupena brněnská scéna. Ta byla silnější v 60. a 70. letech než například ostravská, kterou zastupují Buty. Výhrad by byla celá řada, ale je to nakonec na pořadatelích, koho si vybrali,“ dodal Ondřej Konrád, který je spolu s Vojtěchem Lindaurem autorem knihy Bigbít.

Martin Hromádka, Zuzana Filípková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme