Antický vrak od ostrova Chios

15. říjen 2010

Řečtí a američtí archeologové opět pokročili v průzkumu antického vraku nalezeného v roce 2005 v Egejském moři.

Zhruba kilometr od břehů ostrova Chios leží na dně Egejského moře v hloubce asi 70 metrů antický vrak. Tým řeckých archeologů tu provádí s pomocí amerického podmořského robota průzkum už od roku 2006. Náklad džbánů a amfor svědčí o tom, že se tu někdy kolem roku 400 př.n.l. potopila obchodní loď. Archeologové se obávali, že obsah převážených nádob zůstane navždy zahalen tajemstvím.

Ať v nich bylo cokoli, všechno dávno odnesla mořská voda. Přesto se vědci nevzdali. Pokud byl obsah organického původu, mohly zůstat na keramice zachycené zlomky DNA. Při náročných genetických analýzách se na džbánech skutečně našly fragmenty dědičné informace olivovníku evropského a dobromysli obecné. S vysokou pravděpodobností se tedy v nádobách vezl olivový olej ochucený oreganem. To bylo pro archeology velké překvapení.

Chios byl proslulý skvělým vínem a vědci nepředpokládali, že se z něj exportovaly i jiné potraviny. Zemědělská produkce ostrova však byla zjevně mnohem pestřejší. Dobromysl nedodávala oleji jen chuť. Je bohatá na antioxidanty a baktericidní látky a chránila olej před žluknutím a množením bakterií. Tenhle trik využívají staří venkovští výrobci oleje v Řecku dodnes. V amforách se našly zlomky DNA révy vinné, a tak není pochyb, že loď vezla z Chiosu i jeho nejvyhlášenější komoditu.

Důvod potopení lodi není stále jasný. Ke katastrofě došlo na volném moři ve velké hloubce, a tak nepřipadá do úvahy ztroskotání. Koráb mohla poslat ke dnu bouře, ale také požár na palubě. Výzkum vraku pokračuje. Vědci doufají, že jim náklad prozradí, odkud a případně i kam měla posádka namířeno. Z podobných nálezů tak pomalu skládají mozaiku, z níž je patrná síť obchodních vztahů v dávném Středomoří. Řecké obchodní lodi tehdy zcela běžně operovaly v prostoru mezi řeckými a tureckými břehy a na jihu zajížděly ke Krétě a na Kypr.

Zvukovou podobu této zprávy můžete slyšet v historickém magazínu Zrcadlo, který měl premiéru 15.10.2010 v 9:00.

autor: Jaroslav Petr
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.