Nejdelší velrybí migrace

14. říjen 2010

Při porovnávání snímků velryb z různých míst světa vědci objevili neobvykle zcestovalou samici keporkaka, která se mezi savci stala držitelkou nového rekordu v délce migrace.

Velryby keporkakové (Megaptera novaeangliae) jsou známé svými migracemi mezi místy rozmnožování a krmení. Na dlouhé vzdálenosti migrují především samci a zaznamenané maximum představuje trasa dlouhá přibližně 5000 kilometrů. Rekord se však právě zdvojnásobil - a co je překvapivé, jeho držitelkou se stala samice.

Vědci ji poprvé zahlédli v roce 1999 u pobřeží Brazílie, zaznamenali unikátní vzor skvrn na její ocasní ploutvi a přidělili jí katalogové číslo. Že jde o samici, poznali díky vzorkům tkáně odebraným biopsií. O dva roky později tu samou velrybu vyfotografovali pozorovatelé velryb u pobřeží Madagaskaru, kde se keporkakové rozmnožují.

Samice keporkaka tedy musela podniknout cestu, jejíž minimální délku vědci z projektu Antarctic Humpback Whale Catalogue spočítali na 9800 kilometrů. Cesta pravděpodobně vedla od brazilského pobřeží kolem výběžku jižní Afriky a pak zamířila severovýchodním směrem k Madagaskaru. Je však pravděpodobné, že si samice během cesty odskočila do vod kolem Antarktidy, které jsou bohaté na oblíbenou potravu velryb – korýše krill. Skutečný rozsah jejího putování tak může být ještě mnohem větší.

Zdroj: Biology Letters

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.