Dopad asteroidu by poškodil ozonovou vrstvu

14. říjen 2010

Dopad většího asteroidu do oceánu by neměl za následek jen vlnu tsunami. Počítačové simulace ukazují, že impaktová událost tohoto druhu by také těžce poničila ozonovou vrstvu.

Při „šplouchnutí“ velkého asteroidu do moře by se do atmosféry logicky muselo odpařit velké množství slané vody. Jak by to atmosféru ovlivnilo, zkoumali vědci z Institutu pro planetární výzkum (Planetary Science Institute) v Arizoně s pomocí počítačových modelů klimatu. Zaměřili se na simulaci dopadu středně velkých asteroidů o průměru 500 nebo 1000 metrů. Na průlet atmosférou jim vědci udělili průměrnou rychlost 18 km/s a nechali je pod úhlem 45 stupňů dopadnout do oceánu na severní polokouli.

Voda a sloučeniny chlóru a brómu z mořské soli, které se při impaktu dostanou vysoko do atmosféry, rozkládají ozon. Výsledky simulací ukazují, že dopad menšího asteroidu o průměru 500 metrů by poškodil ozonovou vrstvu pouze nad severní polokoulí, kam asteroid dopadl. V případě většího, kilometrového asteroidu by se zvedlo takové množství vody a páry, které by zaplnilo 16 milionů plaveckých bazénů olympijské velikosti – a to už by podle vědců stačilo na globální úbytek ozonu. Ozónová vrstva nad celou zeměkoulí by se dlouhodobě ztenčila na úroveň srovnatelnou s oblastí ozónové díry nad jižním pólem v polovině 90. let, kdy byla ozonová vrstva nejtenčí. Množství dopadajícího UVB záření by tak dosáhlo hodnot, které jsou pro živé organismy nebezpečné.

Zdroj: Earth and Planetary Science Letters

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.