Nepálci ve službách britské armády nedostanou stejné penze jako Britové

Vojáci bojovného nepálského kmene Gurkhů, sloužící britské armádě, nemají nárok na stejnou penzi, jako jejich britští kolegové. Rozhodl o tom nejvyšší soud ve Velké Británii.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Gurkhové stále stráží

Gurkhové stále stráží | Foto: Jaromír Marek | Zdroj: Český rozhlas

Podle soudu nemají Gurkhové nárok na stejnou penzi jako jejich britští spolubojovníci proto, že byli naverbováni v Nepálu a proto, že většinou sloužili na Dálném východě. Týká se to především Gurkhů, kteří z armády odešli před rokem 2007. Jedná se zhruba o pětadvacet tisíc mužů, kteří jsou na svých penzích zkráceni a pobírají zhruba třetinový důchod než Britové.

Přehrát

00:00 / 00:00

Redaktor Jaromír Marek v odpoledním Radiožurnálu mluvil o bojovném nepálském kmeni Gurkhů.

Teprve v loňském roce přiznala britská vláda Gurkhům možnost usazovat se ve Velké Británii. V současné době u těchto velmi prestižních jednotek slouží 3640 Gurkhů. Ti přitom v britské armádě slouží od roku 1815.

Tehdy po dlouhých bojích na straně nepálského krále uzavřeli smír s britskou korunou, která je potom začala postupně verbovat do armády. Prošli první světovou válkou a ve druhé světové válce jich bojovalo už sto dvacet pět tisíc. Z toho 43 tisíc mužů za britskou korunu padlo.

Dnes slouží Gurkhové na těch nejtěžších misích v Afghánistánu nebo Iráku. V britské armádě slouží především kvůli existenčním důvodům. Zájem o službu je skutečně veliký. Například před dvěma lety jich chtělo v nepálském městě Pokaře do armády vstoupit deset tisíc, přijaty byly ale jen tři stovky z nich.

Jaromír Marek, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme