Chodce s vestou vidí řidič z dvakrát větší vzdálenosti, zjistili odborníci

Loni zemřelo na silnicích mimo obec 47 chodců a 37 z nich přišlo o život v nočních hodinách, kdy byli špatně vidět. Odborníci z Vysokého učení technického Brně zjistili, že kdyby chodci nosili reflexní vesty, řidiče by je mohli zahlédnout z dvakrát větší vzdálenosti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

reflexní oblečení

reflexní oblečení | Foto: Motožurnál

Výsledky měření prezentují brněnští experti na právě probíhající konferenci Evropské společnosti pro výzkum a analýzu nehod. Podle Aleše Vémoly z Ústavu soudního inženýrství VÚT jsou závěry jednoznačné.

Přehrát

00:00 / 00:00

Aleš Vémola z Ústavu soudního inženýrství VÚT v Brně hovořil ve Světě o třetí Rádia Česko

„Právní systém je nastaven tak, že povinnost je vždy na straně řidiče, aby předcházel kolizím. Nicméně my z praxe víme, že pokud se chodec chová tak neukázněně, že je oblečený nekontrastně, nemá na sobě reflexní prvky, natož aby měl reflexní vestu, tak činí řidiče potenciálně nešťastným tím, že dojde ke kolizi,“ uvedl Vémola, který je zároveň spoluorganizátorem konference.

Ta se zaměřuje zejména na lidský faktor při dopravních nehodách. Policejní statistiky ukazují, že u 95 procent dopravních nehod byl příčinou právě lidský faktor a jenom u pěti procent byla na vině technika. Konferenci předcházela i experimentální část.

„Experimentální část musí být provedena před konferencí, protože účastníky, kteří se sjeli z celé Evropy i ze zámoří, aby měli už informaci o výsledku. Čili měření, co jsme zjistili, předcházelo a teď jsme seznámili účastníky s výsledky,“ doplnil Vémola.

Magdaléna Trusinová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme