Akcie ČEZ prudce klesají kvůli zpoždění dostavby Temelína

Akcie elektrárenské společnosti ČEZ už dnes oslabují o více než 4 procenta. Mohou za to hlavně pochybnosti, které vyvolal únik informací o tom, že ČEZ chtějí odložit nebo výrazně posunout dostavbu dvou bloků jaderné elektrárny Temelín.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ČEZ

ČEZ | Foto: Marián Vojtek

Akcie ČEZ dnes oslabily o 3 a půl procenta. Poprvé od května 2009 se propadly pod hranici 800 korun. Trh negativně vyhodnotil zprávy o tom, že emisní povolenky na příští období by si zřejmě měly firmy kupovat, zatímco původně jim je poslanci slíbili zadarmo.

"Dnes jsou všechny povolenky zdarma, prodávají se jenom ty, které zbydou navíc. Ale ten základ je zdarma a od roku 2013 do roku 2020 se mají dražit," upřesnil Říman.

Kromě toho investory znejistily informace o úsporách ČEZ v zahraničí a o možném odkladu dostavby Temelína.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor Jitky Hanžlové s předsedou dozorčí rady ČEZ Martinem Římanem.mp3

Dozorčí rada se povolenkami nezabývala

V Pražské Duhové ulici dnes zasedala dozorčí rada podniku. Řešila jen běžné provozní věci, dostavbou Temelína se bude zabývat až 25. listopadu. Podle předsedy dozorčí rady Martina Římana budou ČEZ respektovat přání většinového akcionáře, kterým je stát, konečné rozhodnutí ale bude na dozorčí radě.

"Vláda ten stávající harmonogram nikdy neschvalovala. Dozorčí rada přihlédne ke stanovisku majoritního akcionáře, nicméně to rozhodnutí musí udělat dozorčí rada. Je za to zodpovědná," dodal Říman.

Martin Říman, | Foto: Alžběta Švarcová

Společnost ČEZ se nevzdává dostavby jaderné elektrárny Temelín. Naopak na ni chce napřít všechny prostředky. Podle Římana právě proto ČEZ omezí investice do zahraničí. Změnila se totiž doba a klesá jak spotřeba elektřiny, tak její ceny a tím i zisky elektrárenských společností.

Dostavba Temelína je podle ČEZ stále ve hře

"ČEZ seškrtal některé předtím předpokládané zahraniční investice, zejména s tím, že priorita investic je v České republice, ať už je to obnova uhelných elektráren nebo dostavba Temelína," řekl Říman.

ČEZ se brání spekulacím, že plány na rozšíření jaderné elektrárny přehodnocuje proto, že musí šetřit. Jednak proto, že na energetickém trhu klesají ceny elektřiny, jednak proto, že přehnaly zahraniční investice, z nichž teď částečně couvají.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jitka Hanžlová aktuálně o zasedání dozorčí rady ČEZ.mp3

ČEZ tvrdí, že hlavním důvodem je snaha o kvalitní přípravu projektu, aby nedošlo k protahování stavby. Proto prý uvažuje o posunu harmonogramu včetně výběru dodavatele.

Jitka Hanžlová, Aneta Vojtěchová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme