Na Mostecku se začal stavět plynovod Gazela

V Brandově na Mostecku na česko-německém pomezí dnes odstartovala stavba hraniční předávací stanice plynovodu Gazela. Po jejím dokončení v roce 2012 plynovodem proteče ročně 330 miliard kubíků ruského plynu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Plynovod

Plynovod | Foto: Tomáš Adamec

Trasa přes severní Čechy se stane třetí v pořadí po těch přes Ukrajinu a Bělorusko. Zahájení výstavby se zúčastnil i ministr obchodu a průmyslu Martin Kocourek, který považuje stavbu za strategickou nejen pro Českou republiku, ale i okolní evropské státy.

„Je to naprosto důležitá infrastrukturální stavba, protože nesouvisí jenom s Českou republikou, ale souvisí v podstatě s celou východní Evropou, kdy budeme schopni zvýšit energetickou bezpečnost nejen České republiky, ale i našich sousedů,“ řekl Kocourek.

„Kromě toho, že budeme přepravovat důležité zásoby plynu, tak budeme také schopni v případě nějakých problémů nalézt také jiný zdroj pro plyn do České republiky. V tomto ohledu se naše energetická bezpečnost zvyšuje. Potřebujeme také mít na evropském trhu určitou konkurenci,“ uzavřel ministr obchodu a průmyslu.

Eva Holá, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme