Generálka státních maturit se podle ministra školství povedla

Generálka státních maturit skončila. Ministra školství Josefa Dobeše její průběh mile překvapil. Sám přiznal, že čekal horší výsledek. Školy i středoškoláci by se měli výsledky dozvědět 3. listopadu. Ministr ale dnes řekl, že výsledky by mohly být dříve.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Student u maturitní zkoušky

Student u maturitní zkoušky | Foto: Arnošt Máče

Podle ministra Josefa Dobeše by se do ostrého startu nových zkoušek pod státním dohledem, měly odstranit určité administrativní nároky na učitele a samotné školy.

„Samotnou organizaci a logistiku k dnešnímu dni hodnotím jako velmi dobře fungující. Jsou tam samozřejmě některé absurdity, kdy například kantoři popáté zadávají dle stejného scénáře, kdy studenty oslovují stejnými frázemi a jedou podle stejného harmonogramu,“ uvedl s tím, že často je to na školách velmi úsměvné.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministr školství Josef Dobeš je s generálkou státních maturit spokojený. Podrobnosti ujišťovala reportérka Klára Bílá.

„Pokud to bereme jako psychologické uvolnění pro studenty, tak je to dobře, ale minimálně toto je potřeba do té ostré verze změnit,“ řekl s tím, že on sám chce, aby státní maturita byla jak pro učitele, tak pro studenty lidštější.

Podobný názor na generální zkoušku vyslovil i Pavel Zelený, ředitel ministerské organizace Cermat, který státní maturitu i její generálku zajišťuje: „Rozhodně se tam nevyskytly žádné systémové chyby. Drobné lokální problémy jsou odstraněny průběžně tak, jak vznikají.“

V budoucnu by se zadání otázek do škol mělo také posílat elektronicky. To teď zatím nejde, protože s firmou, která testy rozváží, je uzavřená smlouva právě na čtyři roky.

Pedagogové: Zbytečně moc přeorganizované

Jak zjistila reportérka Klára Bílá, reakce na průběh generálky byly na školách rozdílné. V jednom se ale shodovali - zdálo se jim přísné, že žáci nemohou během zkoušek na toaletu, nebo že nemohou pít. Větší problémy ale byly v organizačním a personálním zajištění.

Potvrdil to například ředitel Gymnázia Kutná Hora Vladislav Slavíček: „Nejhorší den bylo pondělí. V podstatě se potvrdily naše obavy z období přípravy, že je to zbytečně přeorganizované - zbytečně podrobná zadání a pokyny. A hlavně náročné na lidský potenciál. Protože hned v pondělí byla třetina sboru zaměstnaná a my musíme učit i ostatní studenty.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Generální zkouška státních maturit skončila. Ve studiu je reportérka Klára Bílá a ptáme se i ředitele Cermatu Pavla Zeleného.

Hodně škol mělo problémy také s administrací a objevily se i technické problémy. „Nám se to zahltilo hned ze začátku, vlastně počítač přestal komunikovat. Po nějaké době jsme se ale nakonec spojili,“ přiblížil ředitel Slavíček.

Problémem je podle učitelů také to, že v testech jsou nejasné odpovědi. Správná odpověď ke každému zadání může být jen jedna, někde ale učitelé našli i více možností.

Výsledky generálky budou známy dřív

Původně se středoškoláci, školy ale i veřejnost měli výsledky generální zkoušky dozvědět 3. listopadu. To ale dnes ministr školství změnil, podle něj budou testy opravené dříve, takže i výsledky by školy mohly dostat alespoň o několik dní v předstihu.

„Cermat to bude mít dříve než 3. listopadu, ale i tento termín je dostatečná doba na to, aby se k 15. listopadu studenti dokázali správně zařadit do obtížnosti a výběru předmětu,“ uvedl ministr.

Martin Křížek, Katarína Brezovská, Daniela Pavlíčková, Klára Bílá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme