K demonstracím ve Francii se připojili studenti. Zasahuje policie

Ve Francii pokračují stávky proti důchodové reformě. Rostou obavy z nedostatku pohonných hmot kvůli možné blokádě rafinérií. Do protestů proti důchodové reformě se dnes ve Francii nebývale silně zapojili studenti. Na některých místech musela zasahovat policie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stávka v Paříži proti důchodové reformě

Stávka v Paříži proti důchodové reformě | Foto: Jan Pokorný | Zdroj: Český rozhlas

Do stávky dnes podle zpravodaje Českého rozhlasu Jana Pokorného vstoupilo na 900 škol. Polovinu jich obsadili studenti.

Situace se dramatizuje, protože radikální mladí lidé mají někdy daleko k poklidným formám protestů. Před některými školami dokonce létaly kameny a dlažební kostky, hořely odpadkové koše.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jan Pokorný aktuálně sleduje demonstrace ve Francii.mp3

Policie musela zasahovat v Paříži, v Lyonu a dalších městech. Potvrzují se obavy, že pokud se do protestů zapojí ve větším počtu mladí lidé, mohou se dít neblahé věci.

Šestnáctiletého mladíka zranil gumový projektil, když se policie snažila rozehnat agresivní skupinku výtržníků. V bretaňském městě Rennes nařídil rektor z bezpečnostních důvodů zavřít univerzitu.

Zprávy o studentských demonstracích a nepokojích přicházejí z celé Francie. Do toho hrozí odbory další blokádou ropných rafinérií. Některé z 12 francouzských rafinérií jejich zaměstnanci zablokovali, v jiných zcela zastavili práci.

Vláda otevřela rezervní zásoby pro autodopravce a vyzývá řidiče, aby si nejezdili k čerpacím stanicím dělat zásoby pohonných hmot na horší časy. Státní tajemník pro dopravu uklidňuje, že nedostatek nehrozí. Jejich spotřeba ale vzrostla oproti minulému týdnu o 50 procent.

Jan Pokorný, Aneta Vojtěchová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme