V Novém Jičíně vzniklo nové bydlení pro handicapované lidi

Město Nový Jičín dnes slavnostně otevřelo chráněné bydlení pro handicapované lidi. Město na projekt získalo dotaci přes sedm milionů korun z Regionálního operačního program.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V chráněném bytě ve Slaném

V chráněném bytě ve Slaném | Foto: Domov Pod lipami

V Novém Jičíně se zabydlují klientky do zcela nového domova. K dispozici mají vlastní pokoje, obývák i kuchyň, kde několik z nich právě připravuje oběd.

„Mám svůj pokoj, mohu si dělat, co chci. Někdy pomáhám při vaření a na pokoji si pletu, když jsem sama,“ svěřuje se nám jedna z klientek.

Chráněné bydlení je takový mezistupeň mezi pobytem v ústavní péči a samostatným bydlením. Zdravotně postiženým lidem je k dispozici sedm asistentů. Ti učí handicapované, jak hospodařit a jak se o sebe starat.

„Snažíme se je zapojit do běžného života. Vedeme je k samostatnosti, aby byli aktivní a měli plnohodnotný život,“ říká sociální pracovnice Alžběta Rybářská

Uživatelky přišly z ústavního zařízení Zámek Nová Horka, které v současné době už nevyhovuje podmínkám a prochází transformací.

„Jsou tam mnoholůžkové ložnice, bohužel ještě dnes jedna desetilůžková, takže nelze zachovat míru soukromí ani intimity těch klientů. Z toho důvodu jsme zapojeni do procesu transformace, čímž chceme klientům nabídnout přeměnu z toho ústavního prostředí do domáckého, aby mohli pocítit to pravé teplo domova, jako jsme všichni z domovů zvyklí,“ vysvětluje ředitel příspěvkové organizace Zámek Nová Horka Lukáš Spurný.

V ústavu Zámek Nová Horka nadále zůstává 51 klientek. Ty by ale měly do podobných chráněných bydlení přejít do roku 2013.

Dominika Rojtová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme