Na co si dát při volbách pozor? Hlavně na křížkování

Ve 14 hodin se v celé zemi otevřou volební místnosti pro komunální volby a první kolo voleb do třetiny senátu. Do zastupitelstva obce může volit každý, kdo v den voleb dosáhl věku osmnácti let a je v dané obci přihlášen k trvalému pobytu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lidé přicházeli již krátce po 14. hodině volit své kandidáty do Evropského parlamentu

Lidé přicházeli již krátce po 14. hodině volit své kandidáty do Evropského parlamentu | Foto: Tomáš Adamec

Přestože lidé hlasovali na jaře v parlamentních volbách, musí si při volbách komunálních dát na několik věcí pozor. Hlavní rozdíl je zejména v tom, že na volby do poslanecké sněmovny volič obdržel tolik hlasovacích lístků, kolik stran bylo zaregistrováno.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ředitel odboru všeobecné správy ministerstva vnitra a člen státní volební komise Václav Henych v Ranním interview Radiožurnálu.

„Pokud jde o volby do zastupitelstev obcí, tak obdrží jeden hlasovací lístek, kde jsou uvedené všechny strany, seřazené podle losu,“ vysvětlil ředitel odboru všeobecné správy ministerstva vnitra a člen státní volební komise Václav Henych.

Tím to ale nekončí. Druhý zásadní rozdíl je totiž v tom, že pokud bude chtít volič označit volební stranu nebo kandidáta, tak to nelze udělat kroužkem, ale je potřeba danou stranu nebo kandidáta zakřížkovat. A třetí rozdíl pak spočívá z pohledu voliče v tom, že neexistují preferenční hlasy.

Tři způsoby hlasování

Volič může hlasovat třemi základními způsoby. Prvním způsobem je, že volič označí křížkem ve čtverečku před volební stranou tu stranu, kterou chce volit. „A tím jsem dal hlasy všem kandidátům na konkrétní kandidátní listině,“ přiblížil Václav Henych.

Druhým způsobem je sestavit zastupitelstvo podle vlastních představ průřezem přes všechny nebo více volebních stran. To znamená zakřížkovat kandidáty napříč politickým spektrem, které by volič rád viděl ve svém zastupitelstvu.

A třetí způsob je kombinací prvního a druhého způsobu. „To znamená, že označím volební stranu, u které se domnívám, že by měla být v zastupitelstvu dané obce. A pak můžu mít představu, že třeba dva nebo tři kandidáti z jiných stran by tam rovněž neměli chybět, tak můžu zakřížkovat tyto kandidáty před jejich jménem,“ upřesnil Henych.

Pozor na počty zastupitelů

Celkový počet vybraných kandidátů, ale nesmí přesáhnout počet zastupitelů dané radnice. „Každý volič by se měl podívat na pravou horní stranu hlasovacího lístku, kde má uveden počet hlasů, které de facto má. Tedy počet zastupitelů, kteří se volí. Pokud by překročil tento počet, tak jeho hlas by byl neplatný,“ upozornil ředitel odboru všeobecné správy ministerstva vnitra.

Volby do Evropského parlamentu | Foto: Tomáš Adamec

Lidé mohou tentokrát volit pouze v obcích, kde jsou přihlášeni k trvalému pobytu. „A navíc v okrsku, kam příslušíte. Voličské průkazy, pokud jde o zastupitelské volby, neexistují.,“ připomněl Henych. Přesná adresa, kam mají jít lidé volit, je napsaná v obálce hlasovacích lístků.

Pokud někdo hlasovací lístky nedostal, může si je vyzvednout buď v hlasovací místnosti, pokud ví, do které patří, a pokud si není jistý ani tím, může si pro veškeré potřebné informace a také hlasovací lístky dojít na svůj obecní úřad.

I přesto, ale někteří lidé k volbám nepůjdou. „V osmnácti místech, o kterých víme se nepodařilo složit kandidátky. Tam by volby, pokud kandidátky sestaví, proběhly někdy v lednu příštího roku,“ dodal a člen státní volební komise Václav Henych. Statistický úřad by měl mít sečteny volební hlasy kolem půlnoci.

Martin Drtina, Alice Kottová, Petr Král Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme