Volby budou tentokrát i soubojem na pravici

Komunální volby mohou tentokrát zasáhnout i politiku celostátní. Souběžné hlasování do senátu má zase velký potenciál souboje o pozice, peníze i o funkci prezidenta. Jako velcí soupeři proti sobě stojí i všechny tři strany vládní koalice.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

volební místnosti

volební místnosti | Foto: Marián Vojtek

Vedoucí katedry politologie Masarykovy univerzity v Brně Stanislav Balík považuje za nešťastné, že se začalo o hrát o to, kdo bude silnější na pravici a jako testovací papírek se vzaly právě komunální volby.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vedoucí katedry politologie Masarykovy univerzity v Brně Stanislav Balík

„Komunální volby přitom nejsou jen jedny, ale je jich asi 6250, tedy tolik, kolik je obcí. To, jestli v některé obci vyhraje jedna nebo druhá politická strana, ještě neukazuje, jak jsou lidé spokojeni s její celostátní politikou,“ myslí si Balík.

Novým stranám jde podle něj hlavně o to, aby se co nejpevněji usadily v politickém systému. „Je totiž prokázané, že pokud strana nemá pevné zázemí v komunální politice, tak je velmi náchylná k tomu, aby z toho systému po čase vypadla.“ Stanislav Balík přitom připomněl případ ODA, US a Strany zelených.

Počet kandidátů

Výsledek hlasování do obecních zastupitelstev se odhaduje ještě hůř než před volbami parlamentními. Podle Balíka ale o něčem svědčí už počty postavených kandidátů, tedy kolik strany dokázaly ulovit lidí, kteří jsou ochotní spojit své jméno s jejich hlavičkou.

„ČSSD jako jediná velká parlamentní strana v tomto směru oproti minulým volbám mírně navýšila počty svých kandidátů. ODS sice mírně ztratila, ale rok 2006 byl pro ní rokem snů, který se už zřejmě nebude nikdy opakovat. TOP 09 nepostavila tolik kandidátů, kolik by se dalo čekat po obrovském nadšení po jarních volbách do sněmovny.“

„Ještě méně kandidátů postavily Věci Veřejné. Komunisté v komunální politice průběžně padají a svoji pozici, která byla silná, postupně ztrácejí, stejně jako KDU-ČSL,“ uvedl Balík.

Uklidnění v koalici

Premiér Nečas vyjádřil přesvědčení, že volby neovlivní spolupráci vládních stran. Podle Balíka mohou naopak přinést v koalici spíš uklidnění.

„Tím, že odezní volby, tak by mohlo dojít z hlediska koalice ke zklidnění. Nečekal bych žádné turbulence například kvůli tomu, že v Brně bude koalice vypadat jinak než v Plzni a v Ústí nad Labem. Záleží na lídrech stran, jak atmosféru po volbách přenesou nebo nepřenesou na nejvyšší úroveň,“ dodal politolog Stanislav Balík.

Igor Maňour, Tomáš Pavlíček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme