15. října

15. říjen 2010

Marta Topferová - Trova

Mladá fronta Dnes přinesla recenzi Zuzany Drtilové na výstavu Monet - Warhol, která je k vidění v prostorách Veletržního paláce. Drtilová v recenzi píše, že výstava využívá časové osy, přesto však klade důraz spíš na celkové působení děl v prostoru a jejich vzájemnou interakci. Díky tomu nabývají umělecká díla zcela nových významů. Výstava umožňuje sledovat vývoj moderního umění od jeho počátků až do současnosti a odhalovat souvislosti a vazby, které jsou jindy a jinde skryty. Drtilová hodnotí expozici 80-ti procenty.

Původem česká zpěvačka Marta Töpferová, si podobně - jako dnes už bohužel nežijící Zuzana Navarová - oblíbila hudbu španělsky mluvícího světa natolik, že se rozhodla zpívat především španělsky, a se španělským repertoárem se pak dokázala prosadit i v tak tvrdém konkurenčním prostředí jakým je New York. Své poslední album, ale natočila roku 2009 v Čechách, a to poté, kdy jí skončilo evropské turné. To byla zcela logická a praktická volba, protože právě po společně odehrané šňůře jsou muzikanti nejsehranější. Album nazvala Trova, což je jeden z klíčových termínů španělského hudebního názvosloví: mezi latinskoamerickými styly je trova tím nejhlubším kořenem; umělec, který repertoár trova zpíval, byl trovador, což je španělská forma slova trubadůr. Doprovázel se na kytaru, a písně, které si sám komponoval, byly vždy velmi poetické, což vše splňuje i Marta Töpferová, která je autorkou celkem 8 skladeb ze svého nového alba.

Juligán 04:00

La Pradera 04:34

"Chtěla jsem pro změnu natočit album rychlejších písní," říká Marta Topferová o svém albu Trova. "Jsou na něm vlivy z karibských zemí, kubánský son, bolero. Vždycky jsem měla ráda kubánskou kytaru tres, a na albu hraje vynikající hráč Aaron Halva, který je také dobrým znalcem kubánské hudební tradice trova."

Las Luciérnagas 04:17

Camina y Ven Pa' La Loma 04:18

Marta Marta Töpferová natočila své album Trova roku 2009, poté kdy skončilo její české turné. Do Čech i na Moravu se pravidelně vrací alespoň jednou za rok a přesto že se natrvalo usadila v New Yorku, její španělsky zpívané písně objevuje stále více českých posluchačů.

Vuelo de Cigüena 04:38

Largo el Camino 06:04

Descarga de la Esperanza 04:50

Madrugada 03:56

Autor (vše, pokud není uvedeno jinak): Marta Topferova

Spustit audio