Lesníci učí děti bojovat proti kůrovci po svém

Lesníci na Šumavě učí děti lesní moudrosti, která praví, že kůrovec je nebezpečný a broukem napadané stromy je třeba vykácet. Proto si děti hrají na dřevorubce a s přilbami na hlavě podtínají své spolužáky, kteří hrají stromy. Odpůrci těžby v prvních zónách Národního parku Šumava takovou hru asi nevidí rádi. Lesníci však mají na věc jiný názor a ten šíří dál. Výuku organizuje státní firma Lesy České republiky. Na jednu takovou hodinu se můžeme podívat i my.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stromy na Šumavě

Stromy na Šumavě | Foto: Ministerstvo životního prostředí

Červený klobouček tady, žlutý zas tam, za smrkem se schovává černý klobouček. Děti ze základní školy v Sušici vypadají jako houby po dešti. Na výuku do přírody přišly proto, aby se naučily prořezávat les. „Viděli jste někdy kůrovce? A stromy, které poničil?“ ptá se na začátku hodiny lesník a děti mu horlivě odpovídají.

Přehrát

00:00 / 00:00

Lesníci učí děti bojovat proti kůrovci po svém

Houbička se zeleným kloboučkem se jmenuje Kuba. Místo něj však dostává přilbu, do ruky pilu a chystá se na svoje kamarády­-stromy. „Tak pojď, každý označený strom ořežeš,“ naviguje ho lesník, mladý adjunkt Lukáš Hrabý, který trpělivě šíří lesnické evangelium.

Kůrovec není brabenec

Druháci už vědí, že kůrovec není brabenec, ani neběhá po lese jako zajíc, a že nemocné stromy musí z lesa ven. Lesní pedagog Ladislav Rezník to považuje za důležité. „Nevnucujeme jim svůj názor, ale vysvětlujeme přístup, který zastáváme v rámci naší lesnické práce,“ vysvětluje. „Naší snahou není děti přesvědčit, ale nastínit jim možnosti. To znamená, že když se v lese hospodaří, může jít o pozitivní jev nejen pro přírodu, ale i pro člověka,“ dodává lesní správce ze Železné Rudy Petr Najman.

Pro výuku v terénu nechal vyškolit dva pedagogy, kteří obvykle dvakrát do týdne vyrážejí s dětmi do lesa. Kritik by řekl, že lesníci očkují děti proti kůrovci. To však odmítá Ladislav Půlpán z ředitelství Lesů České republiky v Hradci Králové. „Kůrovec je jeden z mála druhů, který může způsobit kalamitu, takže ochrana lesa je nedílnou součástí práce lesníka. Proto je také dětem vysvětlena,“ domnívá se. „Správně obhospodařovaný les není nic pejorativního, ale je to tím, co většina lidí hledá.“

S lesní moudrostí předávanou přímo v terénu jsou velmi spokojeni i učitelé a spolupráci si nemohou vynachválit. Proto mají lesní pedagogové volné ruce a například na správě v Železné Rudě letos předají své zkušenosti více než tisícovce dětí.

Ľubomír Smatana Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme