Cestujte na Womex alespoň ušima

18. říjen 2010

Ty nejzajímavější objevy hudby z celého světa každoročně představuje veletrh Womex, který se koná od roku 1994, a během své kočovné existence vystřídal zhruba desítku evropských hudebních metropolí, včetně Berlína, Bruselu a Sevilly.

Letos se Womex koná už podruhé v Kodani. Z celkového počtu 700 skupin, které se ucházejí o možnost zde vystoupit, do finálního výběru pronikne kolem 40 účinkujících. Letos to bude Afričan Papa Wemba, izraelská skupina Yemen Blues, progresivní dechovka La Brass Banda, alžírský kultovní zpěvák Kamel el Harrachi či indický projekt Desert Slide. Nahrávky celkem 20 účinkujících zachycuje sampler Womeximizer, který je oficiálně neprodejný, ale 5 exemplářů tohoto sběratelsky cenného titulu můžete vyhrát v soutěži vyhlášené v závěru výjimečně třicetiminutové Čajovny.

Womex Trailer Womex homepage

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.