Rada pro tento den - 21.10.

21. říjen 2010
Rada pro tento den

Podzimní výlov: pěkný výlet a čerstvá ryba k tomu.

Začaly podzimní výlovy rybníků, výborná příležitost k výletu do přírody a také k ochutnání rybí lahůdky. Ať už rožněného lína u stánku na hrázi, nebo rybího menu v blízké restauraci. A pak také doma − rybáři prodávají čerstvé úlovky, hlavně kapry. Jen někde je však zájemcům vykuchají, a tak je dobré s tím počítat a buď si náčiní vzít s sebou, nebo rybu ve vlhkém hadru rychle převézt domů a tam se jí hned věnovat. Kapry, ale také amury, tolstolobiky, líny, okouny, štiky, sumce připraví ke kuchyňské úpravě například rybáři na hrázi rybníka Olšovce hned za humny městyse Jedovnice.

Výlov v druhé polovině října (letos o víkendu 23. a 24.) tradičně provází jarmark nejrůznějšího zboží od čepic až po keramiku a rozličné občerstvení včetně rybích a masových specialit a třeba i trdelníků nebo punče. Kolotoče a poníci vozí děti. V blízké restauraci nabízejí velké porce rybího menu. A všude kolem okouzlují krásy Moravského krasu v podzimním kabátě; někdy se ovšem přilétnou podívat i sněhové vločky.

Úplně jiný charakter má například listopadový výlov jihočeského rybníka Řežabince poblíž obce Ražice na Písecku (Letos 4. 11.). Koná se ve všední den a velký návštěvnický ruch by tu ani nebyl vítaný. Rybník je součástí národní přírodní rezervace s velmi cennou florou a faunou. Mimořádný je výskyt ptactva. Ornitologové zde a v okolí napočítali přes 160 ptačích druhů. Hnízdí tu na pět tisíc párů racka chechtavého! Při tazích se tu zastavují bahňáci, hejna divokých kachen a hus a mnoho jiných ptáků. S přírodovědnými hodnotami místa seznamuje návštěvníky naučná stezka s vyhlídkovou věží.

Další termíny podzimních výlovů, tipy, které navštívit, i rady do kuchyně najdete v internetovém Receptáři na webu www.ireceptar.cz

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.