Černou smrt opravdu způsobily morové bakterie

15. říjen 2010

Němečtí antropologové potvrdili, že původci „černé smrti“, která se opakovaně přehnala středověkou Evropou, byly morové bakterie.

Během čtyř století, která následovala po roce 1347, zasáhlo Evropu několik epidemií. Mluví se o nich jako o černé smrti a epidemiích moru, ale jestli je skutečně vyvolaly morové bakterie Yersinia pestis, nebylo zcela jisté. Mnozí odborníci jako možnou příčinu epidemií – a to zejména na severu Evropy - viděli i další druhy patogenních organismů. Antropologové z Univerzity Johannese Gutenberga v Mohuči zkoumali kosterní materiál ze středověkých masových hrobů z Anglie, Francie, Německa, Itálie a Holandska a hledali v něm původce moru. V zubní dřeni a zbytcích proteinů se jim podařilo identifikovat DNA bakterií Yersinia pestis.

Jakmile měli infekci yersiniemi potvrzenou, mohli se vědci soustředit na podrobnější zkoumání. Předpokládali, že bakterie z hrobů budou náležet k biovaru známému jako medievalis nebo orientalis. Nenašli však ani jeden z nich – místo toho objevili dva dosud neznámé typy morových bakterií. Jeden z nich už v současnosti zřejmě neexistuje, druhý se podobá bakteriím, které byly nedávno objeveny v Asii. Vědci také rekonstruovali pravděpodobný průběh šíření moru od primárního importu z Asie, po kterém mor v listopadu roku 1347 dosáhl do přístavu Marseille, přes západní a severní Francii do Anglie. V holandském městě Bergen op Zoom našli jiný typ bakterií Yersinia pestis a domnívají se, že jih Holandska nebyl infikován z Anglie nebo Francie, ale ze severu. To by pak vypovídalo o druhé, nezávislé trase infekce. Začala v Norsku, přehnala se Frískem a skončila v Holandsku.

Zdroj: ScienceDaily, PLoS Pathogens

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.