Láska překoná bolest

15. říjen 2010

Pocity intenzivní lásky zřejmě mohou fungovat stejně jako léky proti bolesti – nebo jako návykové drogy.

„Během období intenzivní, vášnivé lásky se lidé nacházejí ve stavu zvláštní nálady, která ovlivňuje i to, jak vnímají bolest,“ říkají vědci z Lékařské fakulty Stanfordovy univerzity. Jak se zdá, oblasti mozku aktivované intenzivní láskou se překrývají s těmi, na které cílí léky na potlačování bolesti. Když to vědci zjistili, položili si otázku, jestli může jeden pocit modulovat druhý. Jinými slovy, jestli má láska moc potlačit fyzickou bolest. Vyhledali patnáct postgraduálních studentů, kteří se právě nacházeli na počátku nového vztahu a byli silně zamilovaní. „Pozdějším a zralejším fázím vztahu jsme se chtěli vyhnout,“ říkají vědci.

Studenti byli ochotní zúčastnit se pokusu, při kterém jim počítačem kontrolované zařízení generující teplo připevněné k dlani působilo menší či větší bolest. Během pokusu jim vědci zadávali různé mentální úkoly nebo ukazovali fotografie milované osoby. Magnetickou rezonancí přitom sledovali aktivitu různých oblastí jejich mozku.

Výsledky ukázaly, že prosté odpoutání pozornosti vyvolané například přemýšlením o sportu dokáže bolest zmírnit. Srovnatelný efekt nastal, pokud měl člověk před očima obrázek svého partnera. Rozdíly však byly v aktivovaných oblastech mozku: pohled na fotografii zaktivoval takzvaná centra odměny - stejné oblasti, jaké zaktivuje dávka kokainu nebo obrovská výhra v loterii.

Zdroj: ScienceDaily, PLoS ONE

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio