Sarkozy proti demonstrantům poslal policii

Situace ve Francii se v souvislosti s výraznou stávkovou vlnou dramatizuje. Prezident Nicolas Sarkozy dnes poslal na demonstranty, kteří blokují sklady pohonných hmot, policii. Palivo dochází i dvěma pařížským letištím a ve stávce pokračují i středoškoláci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stávka v Paříži proti důchodové reformě

Stávka v Paříži proti důchodové reformě | Foto: Jan Pokorný | Zdroj: Český rozhlas

Prezident Sarkozy dal jasně najevo, že nebude váhat použít síly. Nicméně problémem zůstává, že stávkují i zaměstnanci dvanácti rafinérií. To znamená, že se nevyrábějí pohonné hmoty a pařížská letiště mají stále méně zásob. Podle francouzského spolupracovníka Českého rozhlasu Jana Šmída má Francie zásoby ropy na dva nebo tři týdny. Už teď už se ale mluví o tom, že je potřeba sáhnout do strategických zásob.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci ve Francie sleduje a v pořadu Stalo se dnes popsal francouzský spolupracovník Českého rozhlasu Jan Šmíd.

Situace není dobrá ani v Paříži, kde studenti blokují univerzity a začínají s blokádou i některých ulic. Díky tomu vznikl v několika částech města dopravní chaos. Situace se přitom může ještě zhoršit, protože jedna odborová ústředna vyzvala řidiče kamionů, aby začali blokovat dálnice, silnice a také místa, kde se zásobuje potravinami.

Na zítřek je navíc svolána další rozsáhlá demonstrace proti důchodové reformě a v úterý čeká Francii další velká stávka.

Jan Šmíd, Lenka Rafaelová, David Šťáhlavský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme