Berlínské muzeum nabízí obraz, který o sobě budoval Adolf Hitler

Deset let se vedení Německého historického muzea v Berlíně rozhodovalo, jestli uspořádá výstavu o Adolfu Hitlerovi. Nakonec se rozhodlo, že ano, a že na ní představí to, jak Hitlerův kult a propaganda působily na tehdejší společnost. Výstava má název Hitler a Němci a nese podtitul Národní pospolitost a zločin.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výstava o Adolfu Hitlerovi v Berlíně

Výstava o Adolfu Hitlerovi v Berlíně | Zdroj: ČTK

Zájemci se mohou ode dneška přesvědčit, jak dokonale promyšlený byl obraz, který o sobě říšský vůdce budoval. Expozice rozhodně nemá sloužit příznivcům neonacismu.

„Je významné, že v nově rekonstruovaných prostorách na jedné z nejznámějších berlínských tříd se vůbec výstava tohoto typu otevírá a právě v době, kdy Evropa má určitou tendenci mířit k určitému pravicovému radikalismu,“ řekl historik Vojenského historického ústavu Jan Boris Uhlíř.

Přehrát

00:00 / 00:00

Historik Jan Boris Uhlíř o berlínské výstavě v Ozvěnách dne Radiožurnálu.mp3

Domnívá se, že výstavy tohoto typu jsou pro dnešní společnost nezbytné.

„Čím víc budeme o tomto neblahém období vědět, tím méně bude těch, kteří se budou stávat jeho příznivci. Pokud budeme detailně znát nacistickou ideologii a její dopady, tak jsem hluboce přesvědčen o skutečnosti, že těch příznivců bude pouze méně,“ uvedl historik.

Exponáty na výstavě o Adolfu Hitlerovi | Foto: ČTK

Za alarmující považuje, že v České republice je historik Protektorátu ohroženým druhem, neboť v současné době je jich pouze deset.

Veronika Sedláčková, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme