Brambor se urodilo méně, ceny však výrazně neporostou

Letošní počasí, ale i menší pěstovací plochy způsobily, že letošní úroda brambor je v České republice horší než v loňském roce. Přestože se bude muset více brambor dovézt, jejich ceny se příliš nezmění.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Brambory,erteple, kobzole.

Brambory,erteple, kobzole. | Foto: Světlana Lavičková

Informaci o menší úrodě zveřejnil Ústřední bramborářský svaz. Jeho tajemník Josef Králíček vysvětluje hlavní důvody nižších výnosů.

„Letošní sezóna byla z pohledu nejen brambor, ale všech plodin extrémní. Hluboké výkyvy teplot a srážek způsobily, že kvalita hlíz není ideální, alespoň v některých oblastech.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Josef Králíček z Ústředního bramborářského svazu o letošní menší úrodě brambor

Počasí však není jedinou příčinou poklesu. Snížila se také asi o šest procent plocha, na níž se brambory oproti loňsku pěstovaly.

„Minulá sezóna nebyla pro pěstitele příznivá a výkupní ceny byly nízké. Řada zemědělců proto letos neměla chuť navyšovat plochy brambor a řada z nich ani nedosáhla úrovně předchozího roku,“ vysvětluje Králíček.

Bramboráři přesto nepředpokládají výrazný růst, ale ani pokles ceny. Brambory se sice budou muset ve větší míře dovážet, jejich import však i v uplynulých letech převažoval nad exportem.

Třebaže brambory podražily v celé Evropě, výrazné zdražení by znamenalo pokles poptávky. A to si pěstitelé ani obchodníci nepřejí. Výkupní cena byla navíc letos pro producenty příznivější.

Ministerstvo zemědělství chystá poměrně přísné podmínky pro pěstování brambor a kukuřice, kvůli ochraně půdy před erozí.

„S ministerstvem zemědělství vedeme rozhovory na toto téma a spolupracujeme s Agrární komorou ČR a Výzkumným ústavem bramborářským. Teď jsou na stole návrhy, které umožní najít nějaké kompromisní řešení a toto řešení zanést do příslušných předpisů,“ informuje Králíček.

Lucie Maňourová, David Šťáhlavský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme