Český pavilon zůstane v Číně i po skončení EXPA 2010

Český pavilon na EXPO 2010 byl prodán do Číny. Národní expozici koupila čínská společnost za 31 milionů korun. Kupní smlouvu podepsal za českou stranu generální komisař naší účasti na EXPO Pavel Antonín Stehlík. Česká republika se tak stala vůbec první zemí, které se prodej národního pavilonu do Číny podařil.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Procházka po Karlově mostě

Procházka po Karlově mostě | Foto: Jaroslav Skalický

Novým majitelem se stala Farma československo-čínského přátelství z provincie Che-pej. Společnost se zavázala, že expozici nazvanou Plody civilizace kompletně obnoví a na vlastní náklady jí ze Šanghaje také převeze a bude provozovat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Generální komisař naší účasti na EXPO Pavel Antonín Stehlík o prodeji české expozice

„Měli bychom pavilon postavit podle toho, jak nyní vypadá v Šanghaji, půjde tedy o co nejvěrnější kopii. Protože to ale bude stálá, trvalá expozice, tak samozřejmě použijeme takové materiály, aby tomu odpovídaly,“ uvedl pro Český rozhlas místopředseda společnosti Tung Čchuan Jü.

„Farma je na místě, které je dneska novou ekonomickou zónou, roste tam město pro milion obyvatel, vznikl tam velký mezinárodní přístav. Z toho důvodu vidíme, že to je dobré místo pro umístění českého pavilonu,“ myslí si Pavel Antonín Stehlík.

Česká republika tak kromě získané částky ušetří i za původně plánovanou přepravu exponátů zpět do země. V historii naší účasti na Světových výstavách je to zároveň poprvé, kdy pořadatelská země kupuje celou expozici.

Cena za kreativu

Na poslední chvíli se sice objevily komplikace, ale vše se vyřešilo. „Čínská vláda na poslední chvíli omezila městům a regionům možnost nakupovat pavilony z EXPA. I když se nás toto omezení netýkalo, protože my prodáváme jen expozici, přeci jen to zkomplikovalo vyjednávání s některými městy nebo regiony,“ upřesňuje generální komisař české účasti na EXPO.

Podle Pavla Antonína Stehlíka je Česko na tomto světovém veletrhu úspěšné. „Náš cíl bylo mít 3,5 milionu návštěvníků a my už dnes víme, že překonáme 8 milionů. Představit Českou republiku osmi milionům lidí, je pro nás velký úspěch,“ uvádí Stehlík

Pavel Stehlík | Foto: Alžběta Švarcová

Dokládá to mimo jiné i fakt, že expozice dostala cenu za Nejkreativnější přínos mezinárodní kulturní výměně:

„Druhá věc je mediální ohlas. Zajímá nás ten pozitivní. V současné době už víme, že má větší hodnotu než 120 milionů korun. Z toho máme obrovskou radost. Pavilon se tady opravdu líbí, expozice je oceňovaná. Včera jsme dostali první cenu,“ říká generální komisař Stehlík.

EXPO 2010 skončí poslední říjnový den.

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme