Kalousek: V Praze by měla zvítězit antikmotrovská politika

TOP 09 podle předběžných výsledků zvítězila ve všech pražských obvodech. Její místopředseda Miroslav Kalousek je ochoten v zájmu očištění hlavního města od lobbistů a kmotrů doporučit spolupráci napříč politickým spektrem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Miroslav Kalousek společně s lídry strany na tiskové konferenci TOP 09 k průběžným výsledkům voleb.

Miroslav Kalousek společně s lídry strany na tiskové konferenci TOP 09 k průběžným výsledkům voleb. | Foto: Tomáš Adamec

„Jasně se prokázalo, že TOP 09 není projekt na jedno volební použití, že je to dlouhodobá konzervativní nabídka, která dokáže oslovovat určitou část voličů v celé republice,“ upozorňuje Kalousek.

„Vždy můžete chtít uspět o trochu více. Konzervativní nabídka nebude v české společnosti dominantním názorem. Nicméně je vidět, že zakořenil,“ tvrdí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek po 18. hodině mluví o průběžných výsledcích

Úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka prohlásil, že výsledek senátních voleb bude mít přímý vliv na činnost vlády. Kalousek toto tvrzení zmírňuje odvoláním na ústavu.

„Když bude v senátu levicová většina, může pouze zbrzdit vládní reformní návrhy. Vláda se podle ústavy zpovídá pouze poslanecké sněmovně, jen u ní žádá o důvěru.“

Výsledek voleb do pražského zastupitelstva naznačuje, že TOP 09 ponese větší tíhu zodpovědnosti za Prahu než ostatní strany. Kalousek zdůrazňuje dlouhodobou snahu strany o vrácení důvěryhodnosti a důstojnosti pražskému magistrátu.

„Jakkoli jsou pro mne na celostátní úrovni důležité pojmy pravice a levice, tak v komunální politice obecně a v Praze zejména jsou zásadní pojmy antikmotrovská nebo kmotrovská politika,“ vysvětluje vůli spolupracovat s ostatními stranami.

„Mé doporučení by bylo: jednejte kromě komunistů se všemi a spolupracujte s těmi, kteří nejsou propojeni s se známými pražskými strukturami lobbistickými, které silně ovlivňovaly chod magistrátu v minulých letech,“ dodává.

Průběžné výsledky senátních voleb můžete sledovat zde a průběžné výsledky komunálních voleb zde.

Petr Nováček, Martin Veselovský, Věra Pfeifferová, Lucie Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme