Ve volbách do radnic velkých měst vítězí ČSSD

Sčítání hlasů v komunálních volbách a prvním kole senátních voleb se chýlí ke konci. Zbývá sečíst už jen poslední okrsky. Podle dosud sečtených hlesů byly obojí volby úspěšné pro Českou stranu sociálně demokratickou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ČSSD sleduje průběžné výsledky voleb na plátně v suterénu Lidového domu.

ČSSD sleduje průběžné výsledky voleb na plátně v suterénu Lidového domu. | Foto: Tomáš Adamec

Lidový dům zvítězil v komunálních volbách Děčíně, Olomouci, Hradci-Králové, Chomutově, Karviné a Frýdku-Místku. ODS zatím vyhrála jen ve 3 statutárních městech - Teplicích a Kladně a Mladé Boleslavi.

Zajímavý je výsledek v Mostě, kde sdružení Mostečané Mostu získalo 26 z pětačtyřiceti mandátů a může tak klidně samo ovládnout radnici.

Podobný úspěch měla jen ČSSD v Karviné, která také získala nadpoloviční počet zastupitelů.

ČTĚTE TAKÉ Online zpravodajství

V Praze sice chybí sečíst asi 3 procenta, ale tam už strana TOP 09 může slavit vítězství se ziskem třiceti procent. Porazila dosud vládnoucí ODS, která získala jen 23 procent. Třetí ČSSD má 18.

Ta naopak zase může oslavovat vítězství v Brně, I tam chybí sice dopočítat 5 procent, ale ČSSD s 31 procenty má náskok na druhou následující ODS téměř desetiprocentní.

A podobně jasno - tedy také s pětadevadesáti procenty sečtených hlasů jako v Brně, mají i v Ostravě. I tam vyhrají s přehledem sociální demokraté.

Zde najdete průběžné výsledky komunálních voleb

Také v prvním kole senátních voleb zvítězila ČSSD

Kandidáti Lidového domu postupují ve 22 obvodech. Občanských demokratů postupuje 19. Šanci na zisk senátorského křesla mají v 5 obvodech kandidáti TOP 09 a Starostů.

Senátní volby pokračují pravděpodobně pro 3 kandidáty KDU-ČSL, pro dva kandidáty uskupení Severočeši.cz a po jednom zástupci mohou mít ve druhém kole Věci veřejné, nestraníci a nezávislí.

Ve 14 obvodech proti sobě stojí kandidáti ODS a ČSSD. Nezávislá kandidátka pak bojuje proti ČSSD v Ostravě městě - je to ale současná senátorka a členka klubu ODS Liana Janáčková.

Sociální demokraté se pak ještě třikrát střetnou s kandidátem KDU-ČSL. Bude to v Brně městě, Blansku a v Ústí nad Orlicí. Ve Frýdku Místku jsou soupeřem ČSSD Věci veřejné a v Kutné hoře TOP09.

Průběžné výsledky prvního kola voleb do třetiny Senátu

Pravicový duel mezi ODS a TOP 09 se odehraje čtyřikrát obvodech v Berouně, Karlových Varech, Praze 6 a 10. V Ústí nad Labem se proti sobě postaví ODS a Severočeši.cz. Ti uspěli i v Mostě, kde je čeká souboj s ČSSD. V Pardubicích pak bude ČSSD ve druhém kole senátních voleb soupeřit s nestraničkou Miluší Horskou.

Milan Kopp, Igor Maňour, Lenka Šumová, Petr Sehnoutka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme