Ve 2. kole senátních voleb půjde hlavně o souboj ČSSD s ODS

V prvním kole senátních voleb přišlo svůj hlas odevzdat 44 a půl procenta voličů. Nejvíc postupujících do druhého kola má sociální demokracie - 22. Kandidátů ODS jde dál 19.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ČSSD sleduje průběžné výsledky voleb

ČSSD sleduje průběžné výsledky voleb | Foto: Tomáš Adamec

Příliš neuspěla TOP 09 s podporou Starostů a nezávislých - může soupeřit jen o pět mandátů. Do druhého kola postupují také tři kandidáti KDU-ČSL, dva za uskupení Severočeši.cz a po jednom zástupci mají ve druhém kole Věci veřejné, nestraníci a nezávislí.

Výsledky prvního kola voleb do třetiny Senátu

Ve 14 obvodech proti sobě stojí kandidáti ODS a ČSSD. Nezávislá kandidátka pak bojuje proti ČSSD v Ostravě městě - je to ale současná senátorka a členka klubu ODS Liana Janáčková.

Sociální demokraté se pak ještě třikrát střetnou s kandidátem KDU-ČSL. Bude to v Brně městě, Blansku a v Ústí nad Orlicí. Ve Frýdku Místku jsou soupeřem ČSSD Věci veřejné a v Kutné hoře TOP 09.

Pravicový duel mezi ODS a TOP 09 se odehraje v Berouně, Karlových Varech, Praze 6 a 10. V Ústí nad Labem se proti sobě postaví ODS a Severočeši.cz. Ti uspěli i v Mostě, kde je čeká souboj s ČSSD. V Pardubicích pak bude ČSSD ve druhém kole senátních voleb soupeřit s nestraničkou Miluší Horskou.

Kdo přijde o křeslo

Čtyři ze současných senátorů, kteří svůj mandát obhajovali, o něj přijdou. Do druhého kola voleb nepostoupila senátorka Ludmila Müllerová kandidující v Ústí nad Orlicí za TOP 09 a Starosty. Stejně tak za stejnou koalici obhajující svůj senátorský mandát Igor Petrov ve Frýdku Místku.

O křeslo v horní komoře parlamentu přijde ze současných kandidující senátorů i Vlastimil Balín v Mostě. Své senátorské křeslo neobhájí ani občanský demokrat a dosavadní primátor Pardubic Jiří Stříteský, což je překvapením i pro sázkové kanceláře, které na jeho znovuzvolení vypsaly jeden z nejnižších kurzů.

Igor Maňour, Lenka Šumová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme