Věci veřejné příliš neuspěly. Přesto slavily šampaňským

Věcem veřejným se nepodařilo v podzimních komunálních volbách zopakovat úspěch z května, kdy byly s jedenácti procenty hlasů překvapením parlamentních voleb. Původní ambice dostat do senátu sedm lidí se nenaplnila. Do druhého kola postoupil z osmnácti kandidátů jen jeden. Do zastupitelstva pražského magistrátu, na který Věci veřejné nejvíc sázely, se nedostal žádný jejich zástupce. Přesto strana oslavovala volby šampaňským.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Radek John (Věci veřejné) exkluzivně komentuje průběžné výsledky voleb.

Radek John (Věci veřejné) exkluzivně komentuje průběžné výsledky voleb. | Foto: Tomáš Adamec

Nálada ve volebním štábu Věcí veřejných byla na pražském Smíchově od začátku velmi dobrá. Předseda strany Radek John s úsměvem rozdával rozhovory a věřil v dobrý výsledek. „Už můžeme být jenom lepší. O sto procent lepší, o dvě stě, o tři sta, o čtyři sta. My jsme v nejlepší pozici ze všech koaličních stran. My nemůžeme být horší než minule,“ prohlásil John.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ve volebním štábu VV byli redaktoři Petra Benešová a Martin Drtina.

Věci veřejné měly v předešlých letech pouze své zástupce na zastupitelstvu Prahy 1. Podle Johna tak strana neměla co ztratit. To si myslel i ministr dopravy a volební manažer strany Vít Bárta. Véčkaři prý ztratili hlavně tím, že k volbám přišlo málo lidí. Z toho těžily převážně velké politické strany.

„My jsme stranou, která je novou stranou. A v momentu volby nové strany se k ní logicky kloní voliči, kteří jinak trpí určitou mírou skepse. Jinými slovy řečeno, tento stav není pro nás z tohoto hlediska ideální,“ poznamenal Bárta.

Zhoršení nálady

S počtem sečtených okrsků se ale nálada ve volebním štábu zhoršovala. Kandidátka na pražskou primátorku Markéta Reedová netajila svoje zklamání. „Určitě nebudu předstírat, že jsem z toho nějaká nadšená nebo radostná. Na druhé straně je to prostě volba voličů. Tak rozdali karty a to já musím respektovat. Pro Věci veřejné to může být na jedné straně vnímáno jako neúspěch, na druhé straně kandidují poprvé do pražského zastupitelstva.“

Vít Bárta viděl neúspěch také v tom, že Věci veřejné daly na kampaň méně peněz než velké strany. Strana chce komunální volby podrobně probrat ještě na letošní ideové konferenci. Bárta na ní dá k dispozici svoji funkci volebního manažera. Předseda strany Radek John ale celkový výsledek voleb nevidí tak černě.

„Budeme hodnotit, proč máme jenom o šest tisíc procent více zastupitelů a ne o šest set tisíc procent více zastupitelů. A budeme řešit zejména to, jak stabilizovat středový elektorát, protože není stabilní. Máme problém s tím, že nás opouštějí, vracejí se,“ dodal John. Strana chce neúspěch napravit za dva roky v krajských volbách.

Martin Drtina, Petra Benešová, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme