Bratislavští Romové ve fotbale porazili slovenskou vládu

Romové porazili slovenskou vládu na hlavu 9:0. Takový je sumář včerejšího netradičního fotbalového zápasu na bratislavském sídlišti Petržalka.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotbalový míč

Fotbalový míč | Foto: Stock Exchange Diane Groves

Občanské sdružení pro integraci Romů posbíralo fotbalový tým a vyzvalo na souboj zástupce slovenské vládní koalice. Takhle vypadá začátek dlouhého dialogu, který by měl vyřešit obrovský slovenský problém, situaci romské menšiny.

Zástupcům vládní koalice to moc nejde a brzo s romským výběrem prohrávají 0:2. Na férový průběh zápasu tu dohlíží samotná ministryně spravedlnosti Lucia Žitňanská.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž Vojtěcha Bergera ze zápasu mezi Romy a slovenskou vládou

„S rozhodování fotbalových zápasů nemám žádnou praxi. Roky jsem ale hrála tenis a mám zkušenost s rozhodováním tenisových zápasů,“ přiznala ministryně.

Celou akci spískal Karol Richter, předseda občanského sdružení Integrasa. Sám je Rom, živí se jako podnikatel a fotbalové zápasy Romů s exkluzivními soupeři mu přišly jako dobrý způsob, jak upozornit na situaci romské menšiny.

Příště s extremisty?

Jeho tým tak nejdřív vyzval na souboj několik policejních obvodů v Bratislavě a poté, co většinu policistů porazil, troufnul si i na vládu.

„Bylo to v pohodě, byla tam ochota ze strany policie. Nebyl tam žádný extrém, byla to fair play,“ dokresluje Richter.

Během našeho krátkého rozhovoru zvýší romská equipa svůj náskok asi tak dvojnásobně. Dokonce i romské publikum začíná fandit politikům, kteří proti běhavým Romům působí naprosto bezradně.

„Aby to nebylo jen to, že Romové kradou a tak. Prostě se věnují sportu, výchově mladých,“ glosuje dění na hřišti jeden z diváků.

Romové si během zápasu z politiků udělali s přehledem tréninkové kužely. Pak si ale všichni sedli kolem jednoho stolu a dali si gulášek.

Karol Richter to bere jako začátek dlouhé cesty, na jejímž konci už Romové nebudou na okraji společnosti.

Richter má se svým fotbalovým týmem velké plány. Po policejních sborech a vládní koalici chce příští rok vyzvat dokonce i pravicové extremisty, kteří proti Romům neustále bojují.

Pokud extremisté nepřijdou, zesměšní se, pokud přijdou, ztratí svoji image ostrých hochů. Romové berou svůj osud do vlastních rukou.

Vojtěch Berger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme