Římsko-katolické církvi přibude šest svatých

Papež Benedikt XVI. svatořečí šest nových svatých. Je mezi nimi první svatá z Austrálie nebo kanadský mmnich.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pohled na náměstí Sv. Petra a Řím z kostela sv. Petra a Pavla (Vatikán)

Pohled na náměstí Sv. Petra a Řím z kostela sv. Petra a Pavla (Vatikán) | Foto: Fotobanka stock.xchng, Matic Zupancic

Slavnostního obřadu svatořečení se zúčastní také polský prezident Komorowski, protože bude svatořečen polský benediktýnský mnich z 15. století Stanislaw Soltyse Kazimierczyk.

Do Říma přijelo ale také 8 tisíc věřících z Austrálie. Papež bude totiž svatořečit první australskou svatou.

Mary MacKillopová (1842 – 1909), zakladatelka Kongregace sester sv. Josefa od Nejsvětějšího kříže, se věnovala výchově a školství v Melbourne 19.století. MacKillopová byla dokonce exkomunikována za neposlušnost, protože udala kněze, který zneužíval mladistvé. Po roce však byla exkomunikace odvolána a v roce 1995 ji Jan Pavel II. blahoslavil.
Dalšími svatými se stanou: kanadský řeholník Kongregace sv. Kříže André Bessette (1845 – 1937), španělská zakladatelka Kongregace Dcer Ježíšových Candida Maria de Jesus Cipitria y Barriola (1845- 1912), Giulia Salzano (1846 – 1929), italská řeholnice, která se zasloužila se o probuzení evangelizačních vzdělávacích programů v Neapoli a klariska Battista Camilla da Varano (1458 – 1524), jež se stala významnou osobností pro mnohé církevní i světské autority.
Polský mnich z 15. století

Polský prezident Bronislaw Komorowski pokračuje v třídenní návštěvě Itálie. Setkal se s italským prezidentem Giorgem Napolitanem a přijal ho i papež Benedikt XVI.

Komorowski přivezl jako dar rukopis skladby skladatele Chopina, od papeže dostal pamětní medaili jeho pontifikátu.

Půlhodinové setkání Benedikta XVI. s Bronislawem Komorowskim proběhlo ve velmi přátelské duchu, jak uvádějí agentury. Prezident se také zúčastnil bohoslužby u hrobu Jana Pavla II. v chrámu svatého Petra.

Prezident Komorowski se stihl podívat také na polský vojenský hřbitov z druhé světové války v Cassinu, kde je pohřbeno 1050 polských vojáků, jen část Poláků, kteří zde padli v krvavých bojích v řadách spojeneckých vojsk.

Vědunka Lunardi, Kateřina Křenová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme