V komunálních volbách v Moravskoslezském kraji uspěli nezávislí a sociální demokraté

V Moravskoslezském kraji lidé nejčastěji volili nezávislé kandidáty či místní sdružení, kteří obsadili celkem 44,04 procenta křesel a v zastupitelstvech budou mít 1623 zástupců. Z parlamentních stran nejlépe uspěla ČSSD se ziskem 13 procent mandátů, což je 479 křesel.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sčítání volebních hlasů

Sčítání volebních hlasů | Foto: Marián Vojtek

Volební účast podle informací internetového serveru www.volby.cz byla 42,79 procenta, což je více než při minulých volbách, kdy dosáhla 40,19 procenta.

V Opavě padla letitá bašta ODS

Velké překvapení přinesla Opava, když dosud vedoucí občanští demokraté skončili ve volbách až třetí. Zvítězilo nové sdružení SOS PRO OPAVU v čele s nejvýraznější opoziční zastupitelkou Pavlou Brady, které získalo více než třetinu všech mandátů. Druzí byli sociální demokraté.

„Věděli jsme, že máme podporu opavské veřejnosti, ale netušili jsme, že ta podpora je až tak veliká,“ řekla Českému rozhlasu Ostrava Pavla Brady. „Teď nastanou vyjednávání a vzhledem k tomu, jakou máme podporu, tak jsme si jisti, že naši voliči chtějí primátorku, a budeme směřovat všechno k tomu, abychom splnili jejich očekávání,“ dodala.

V Ostravě překvapilo hnutí Ostravak

Po 16 letech padla vláda ODS i v Ostravě. Zvítězili sociální demokraté se ziskem 32,12 procenta hlasů a 21 mandátů z celkem 55 možných. Zhruba o polovinu méně měla ODS a třetím nejúspěšnějším kandidátem je nové hnutí Ostravak, které v ostravském zastupitelstvu obsadí deset křesel.

Proti minulým volbám v roce 2006 si nejvíce polepšili sociální demokraté, kteří získali navrch tři mandáty, naopak o polovinu méně zastupitelů než doposud bude mít ODS.

„Výsledky jsou opravdu překvapivé. ODS tady vyhrála zatím všechny volby od roku 1994. A velmi překvapivým výsledkem je právě třetí místo hnutí Ostravak, které se profilovalo jako občanské hnutí nepolitického charakteru,“ říká ostravský politolog Tomáš Jarmara.

V Ostravě uspěli také komunisté se ziskem osmi zastupitelů a rovněž TOP 09, která bude mít čtyři mandáty.

Vítězství ČSSD hlásí také Bruntál, Frýdek-Místek a Karviná

Nová politická síla získala na popularitě také v Bruntále. Sociálně orientované seskupení Bruntál 2010 má druhý nejvyšší počet hlasů hned za ČSSD a před KSČM.

Sociální demokraté obsadili nejvíce křesel také v zastupitelstvech ve Frýdku-Místku a Karviné. V Novém Jičíně získali jako obvykle nejvíce hlasů občanští demokraté.

Martin Knitl, František Tichý, Ivana Šuláková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme