O třetině Senátu rozhodne až druhé kolo

O obsazení třetiny senátorských křesel rozhodne až druhé kolo voleb v pátek a sobotu. Nejvíce kandidátů - 22 - má ve hře opoziční ČSSD, má tak i šanci získat v horní komoře parlamentu nadpoloviční většinu.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zamčená volební urna.

Zamčená volební urna. | Foto: Tomáš Adamec

Pro ODS je podle jejího šéfa Petra Nečase klíčové vzniku takového "oranžového" Senátu zabránit. Podle Nečase by to byl destruktivní Senát, který by brzdil vládní reformy:

Přehrát

00:00 / 00:00

Jaroslav Skalický popisuje vyhlídky vládních stran a ČSSD v druhém kole voleb do Senátu

„Chceme samozřejmě oslovit co největší počet voličů, kteří jsou proreformně orientovaní, tak je skutečně dostat k volbám a požádat je o volbu kandidátů občanských demokratů.“

Šéf ODS ale zároveň vyzval voliče občanských demokratů, aby v obvodech, kde se ODS do druhého kola nedostala, podpořili kandidáty koaličních stran, lidovců, či nezávislé. Aby si totiž strany vládní koalice většinu udržely,musely by vyhrát ve všech 21 obvodech, kde jejich zástupci postoupili.

Počet postupujících kandidátů do druhého kola:

22 za ČSSD
18 za ODS
5 za TOP 09
3 za KDU-ČSL
1 za VV
1 za KSČM
3 nestraníci

Lidový dům by musel vyhrát alespoň ve 12 obvodech

ČSSD bude mít sama v Senátu většinu, pokud její kandidáti zvítězí alespoň ve 12 obvodech, ve kterých získali nejvíce hlasů v prvním kole.

„Udělíme vše pro to, abychom získali důvěru občanů. Na druhou stranu, pokud se tu domluví ODS, TOP 09 a Věci veřejné a vytvoří jakousi hráz, pak tuto hráz musí překonat voliči svým rozhodnutím. A já věřím, že si řada z nich nenechá diktovat, koho mají volit,“ říká Bohuslav Sobotka, úřadující předseda sociálních demokratů.

Politologové ale upozorňují, že všechno ještě může být jinak. I kvůli očekávané nižší účasti ve druhém kole voleb.

Milan Kopp, Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme