Britská vláda oznámí podrobnosti o škrtech v obranném rozpočtu

Britská vláda tento týden vyhlašuje podrobnosti rozpočtových škrtů. Dnes mají být zveřejněny údaje úsporných opatření v obraně státu. Podle odborníků tyto údaje představují kompromisní řešení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sídlo Parlamentu Velké Británie i s dvoupatrovým autobusem

Sídlo Parlamentu Velké Británie i s dvoupatrovým autobusem | Foto: Fotobanka stock.xchng, Steve Woods

Britský ministr financí George Osborne chtěl snížit obranný rozpočet ze stávajících 37 miliard liber až o deset procent. Proti tomu se však ohradil ministr obrany Liam Fox, který přistoupil na pouhá čtyři procenta.

Podle novinových zpráv musel zasáhnout premiér David Cameron. Výsledkem je kompromis v podobě sedmiprocentních škrtů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ivan Kytka mluvil na Rádiu Česko o nové britské vojenské strategii

V důsledku toho mají být dvě nové letadlové lodi Queen Elizabeth a Prince of Wales nasazeny do služby bez tryskových stíhaček. Počítá se s jejich nahrazením vrtulníky.

Nedělní list Mail on Sunday cituje nejmenovaného vysokého důstojníka, podle něhož se Británie v důsledku tohoto opatření stane předmětem mezinárodního posměchu.

"Musíme zajistit, abychom byli vybaveni pro 21. století a v zahraniční politice to znamená, že musíme navázat těsné vztahy s nově se rodícími světovými mocnostmi - to pochopitelně podpoří naši bezpečnost. A navíc musíme vynaložit více prostředků a úsilí na to, abychom případným konfliktům předcházeli, a nemuseli řešit až jejich následky. A musíme posílit naši obranu proti novým hrozbám, například proti útokům vůči počítačovým systémům, takže v některých oblastech se rozpočet naopak navýší."

Lodě, letadla a tanky zřejmě půjdou do šrotu

Ve zkratce přeloženo: britské ozbrojené síly pošlou v příštích deseti letech do šrotu letadla, lodě a tanky, které sloužily jako odstrašující síla v době studené války, a nahradí je štíhlejší a mobilnější výzbrojí, určenou na boj s mezinárodním terorismem a k jedné z priorit má patřit také obrana proti případným útokům na počítačové systémy Spojeného království.

Záhy poté, co Británie oznámí tuto strategii, premiér ohlásí škrty pro resort obrany. Otázkou tak je, zda se bude moci Británie vůbec řídit touto novou strategií kvůli úsporám na obraně.

Obě části toho plánu jsou ale provázány. Odcházející labouristická vláda zanechala údajně konzervativcům na stolech vojenských plánovačů obranné projekty za 38 miliard liber s tím, že odkládala vypsání veřejných zakázek.

A součástí vládních škrtů, které budou ohlášeny pro resort ministerstva obrany bude pokles výdajů o 7.5 procenta, tedy téměř o tři miliardy liber.

Raněný civilista v Afghánistánu | Foto: ČTK/AP

Škrty půjdou napříč všemi hlavními složkami, tedy letectvem, námořnictvem i armádou, budou spočívat v redukci početních stavů, celkem o 25 tisíc příslušníků všech tří složek, zhruba sedmi tisíc vojáků, námořníků, a letců.

Hovoří se o tom, že ze současných padesáti lodí vojenského námořnictva zůstane ve výzbroji jen dvacet a že vyřazena bude celá jedna letka bojových letounů typu Tornádo.

Je pochopitelné, že ty škrty se neobešly bez velkých a hlasitých protestů velení ozbrojených sil například hned dva bývalí admirálové vojenského námořnictva varovali, že zredukované ozbrojené síly nebudou schopny bránit na Británii závislá území, například Falklandské ostrovy v jižním Pacifiku.

I když bude pokračovat výstavba dvou obří letadlových lodí, které mají být uvedeny do výzbroje v roce 2014, očekává se, že pak další čtyři roky zůstanou bez bojových letadel, protože nové dostane až v roce 2018.

Británie utratí na obranu daleko více než kterákoli jiná evropská země, která je členem Severoatlantické aliance.

Přesto zejména ze strany Američanů, ať už šlo o ministryni zahraničí Hillary Clintonovu nebo ministra obrany Roberta Gatese, zazněla veřejná a kritická prohlášení, že ty škrty jsou příliš hluboké a to postavení Británie jako hlavního spojence Američanů v alianci oslabí.

Britové mají spolupracovat s Francií

Na druhou stranu ta snaha o úspory povede k tomu, že tam, kde se Británie dříve bránila užší vojenské spolupráci s Francií, například oblasti jaderné výzbroje, bude muset více a těsnější spolupracovat.

Při přípravách nové vojenské doktríny vyšlo najevo, že některé testy sloužící k udržení bojeschopnosti britských jaderných ponorek Trident, se budou provádět ve francouzských laboratořích, aby se ušetřilo.

V souvislosti se škrty v rozpočtu obrany se mluví také o působení britských vojáků v Afghánistánu. Premiér David Cameron ubezpečil, že vojáci, kteří v Afghánistánu už jsou, tam nebudou déle, "než je zapotřebí".

I ministr obrany Liam Fox chce stáhnout britské vojáky co nejdříve. Pokud jde o termín, hovoří se nejčastěji o stažení vojáků do roku 2015, tedy do termínu příštích parlamentních voleb.

Z úst premiéra Camerona i ministra obrany Foxe ale zazněla opakovaná ujištění, že škrty se nijak nedotknou jednotek na frontových liniích, naopak úspory v počtu ministerských úředníků by měly přispět k tomu, že dostanou rychleji techniku odolnější vůči nástražným pumám, které jsou nejčastější příčinou obětí na životech na britské straně.

Pokud jde o možnost rychlejší stažení, podle Britů může a bude do jisté míry záležet na případném zapojení Talibánu do jednání s afghánskou vládou o jakémsi národním afghánském usmíření, podmíněném právě odchodem zahraničních vojsk.

Milan Kocourek, Ivan Kytka, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme