Data na hromadě

19. říjen 2010
Třetí dimenze

Zvýší koncentrace dat v jednom úložišti jejich bezpečnost na internetu, nebo je to krok proti základní logice světové sítě?

Internet je decentralizovaný a svobodný, to patří k jeho základním charakteristikám. Jenže pokročilé služby současného internetu tuto charakteristiku trochu mění: shromažďují o konkrétních uživatelích řadu informací, tedy centralizují. Svoboda internetu ovšem zůstává, jakkoli ji z jiného úhlu pohledu můžeme nazvat neřízenou anarchií. Na internetu se totiž pohybují i organizace a lidé, kteří by ji chtěli zneužít. Podrobnosti připomíná v repríze dnešní Třetí dimenze.

Myš v nesprávných rukou může být zbraní...

Kdo k informacím o konkrétních uživatelích internetu může? Může se k nim dostat někdo zvenčí, nebo je pravděpodobnější průnik zevnitř "v zájmu státu"? Jak mohou zneužít koncentraci informací teroristé? Máme se bát kybernetické války? Co je to infoware?

Hosty Marka Kuchaříka byli doc. Václav Jirovský z MFF UK, hlavní koordinátor grantového projektu Problematika kybernetických hrozeb z hlediska bezpečnostních zájmů ČR, a odborný publicista Daniel Dočekal.

Třetí dimenze začíná dnes ve 14.00.


Témata Třetí dimenze od 18. října do 22. října:

Pondělí: protektorát ve válce
Úterý: data na hromadě
Středa: věda a víra
Čtvrtek: dědictví zemědělské chemie
Pátek: webarchiv ČR

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.