Nečas s Radičovou se dohodli na postizích zadlužených zemí

Předseda české vlády Petr Nečas se v Praze shodnul se slovenskou premiérkou Ivetou Radičovou, že Češi i Slováci chtějí tvrdě trestat rozpočtové hříšníky jako je Řecko.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiéři Nečas a Radičová při oficiální ceremonii

Premiéři Nečas a Radičová při oficiální ceremonii | Zdroj: ČTK

Hrozba tvrdých trestů by měla evropské země odradit od hromadění dluhů. O formě sankcí pro země, které společnou evropskou měnu nemají, se bude v Evropské unii teprve jednat.

Česko i Slovensko jsou pro co nejtvrdší tresty pro státy jako je Řecko, které své veřejné finance nedokázaly udržet v dohodnutých mezích. Podle Nečase se názory Prahy a Bratislavy liší jen v detailech.

Přehrát

00:00 / 00:00

Premiér Petr Nečas hovoří o shodě se Slovenskou republikou ohledně postihů zadlužených zemí

„Na rozdíl od České republiky Slovensko je členskou zemí eurozóny. Po Slovenské republice se chce, aby něco platila, po České republice ne,“ řekl Nečas.

„Shoda je v tom, že pokud to má být funkční, měl by být systém sankcí automatický a ne vztahovaný od případu k případu,“ upřesňuje Radičová.

Evropská komise navrhuje, aby státy eurozóny s vysokým rozpočtovým schodkem zaplatily pokutu ve výši dvou desetin svého hrubého domácího produktu. Slováci navíc požadují odebrání hlasovacích práv rozpočtovým hříšníkům. S tím Česko nesouhlasí.

Ondřej Houska, Lucie Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme