V Liberci bude zřejmě vládnout koalice bez ODS

Jedním z měst, kde se nejvýrazněji projevily ztráty, které v komunálních volbách utrpěla ODS, je Liberec. Na tamní radnici měli dominantní postavení celých devatenáct let. Letos je ale na druhé místo odsunulo uskupení Změna pro Liberec.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Magistrát města Liberec

Magistrát města Liberec | Foto: Tomáš Adamec

Vítězové postavili kampaň mimo jiné na kritice údajně neprůhledných smluv, které uzavíralo dosavadní vedení. Poukazovali také na vazby představitelů města na místní stavební firmu. Povolební jednání už se rozběhla, rýsují se tři pravděpodobní partneři vítězného uskupení.

Přehrát

00:00 / 00:00

O povolebních jednáních v Liberci mluvili lídr uskupení Změna pro Liberec Jan Korytář a dosavadní primátor města Jiří Kittner z ODS

Lídr Změny a horký kandidát na primátora je Jan Korytář potvrdil, že mezi nimi není ODS.

„Zatím se bavíme o koalici s ČSSD, sdružením Liberec občanům a Unií pro sport a zdraví. Spějeme k dohodě, ale jednání ještě nejsou u konce. Dohoda je velmi pravděpodobná, i v programech je velká míra shody,“ potvrdil Korytář.

Koalici s ODS Korytář rozhodně odmítl. Spolupráce na konkrétních projektech ale podle něj vyloučená není. „Nechci ze všech členů ODS dělat nějaké škůdce Liberce. Kdo se bude chtít zapojit do potřebných změn, dostane prostor,“ slíbil Korytář.

Dosavadní liberecký primátor Jiří Kittner z ODS pokus o sestavení koalice nevzdává. „Tři strany získaly velmi podobný počet mandátů. I my jsme připraveni jednat. Já osobně nebudu na místo primátora kandidovat v jakékoli koalici,“ potvrdil Kittner.

Igor Maňour, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme