Kriticky ohrožený sleziník

20. říjen 2010

Kapradina s názvem sleziník netíkovitý (Asplenium adiantum-nigrum) se u nás a v celé střední Evropě vyskytuje jen velmi vzácně. Více je rozšířena v jižní Evropě a na mnoha dalších lokalitách po celém světě. Tato nevysoká rostlinka se podle Aleše Hořeního ze Správy CHKO nachází také v Českém ráji, a to pouze na jednom jediném místě.

Ta lokalita se nachází v Příhrazské vrchovině. V České republice je to druh velice vzácný, v ochranářském slangu je to tzv. KO druh, tedy kriticky ohrožený, je na tom opravdu velice špatně.

Ani dalších míst v Česku, kde sleziník netíkovitý roste, příliš mnoho není.
Například u obce Branná - tam, kde je známé termální koupaliště - jsou na přilehlém kopci tři lokality jeho výskytu. Další lokalitu najdeme na Bezdězu a potom tady v Českém ráji.

A právě v Českém ráji bylo ještě donedávna nejbohatší místo u nás, kde se sleziník netíkovitý vyskytuje.
Rostlo tam 12 rostlinek sleziníku. Byla to nejbohatší lokalita u nás, nicméně o prvenství jsme přišli. Kapradiny rostou ve skalním převisu, ve tři metry dlouhé spáře ve skále. A pod tímto převisem se občas usadí trempové, kteří si tentokrát zapálili oheň přímo pod kapradinkami, takže o šest jedinců už lokalita přišla.

Sleziník netíkovitý je přitom kříženec.
Jeho tatínek je sleziník hadcový, maminka sleziník tuhý. Vznikl tak sleziník netíkovitý, velká vzácnost české květeny.

Je to ale rostlina kosmopolitní, takže nás spojuje s celým světem.
Sleziník netíkovitý můžeme najít ve střední Africe, v jižní Africe, v Severní Americe, v jihovýchodní Asii i v Mikronésii. Třeba také v Austrálii. A v Českém ráji!

Spustit audio