Polská armáda hledá tisíce dobrovolníků pro rezervní síly

Polská armáda potřebuje tisíce záložáků. Nabízí proto lidem zcela ojedinělý druh vojenské služby. Těm, kteří absolvují krátkodobé cvičení, slibuje dokonce i žold. Polsko totiž buduje Záložní síly a hledá dobrovolníky. Hlavně počítačové experty. Jak se ale ukazuje, zájem není tak velký, jak armáda předpokládala.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Auta polské armády

Auta polské armády | Foto: Martin Dorazín | Zdroj: Český rozhlas

Jde o vojenské cvičení, kterého se mohl zúčastnit i ten, kdo nikdy nebyl na vojně. Šanci dostaly i ženy. Všichni ale musejí mít čistý trestní rejstřík, dobrý zdravotní stav a minimálně 18 let. Záložáci mají v průběhu cvičení nárok na ubytování, stravu i žold, který vychází v přepočtu na 4500 korun za měsíc. Na pobyt v kasárnách si u svého zaměstnavatele navíc nemuseli brát dovolenou.

Přehrát

00:00 / 00:00

O polské armádě mluvil na Radiožurnálu varšavský zpravodaj Českého rozhlasu Petr Vavrouška

Polská armáda si od cvičení slibuje, že se jí podaří vytvořit národní rezervní síly, něco ve smyslu národní gardy v USA. Během dvou let chce Polsko najít 20 tisíc takových reservistů. Ti by podepsali s armádou smlouvu, nadále by pokračovali ve své profesi, v nouzi, například v případě přírodní katastrofy, by ale byli nasazeni na pomoc obyvatelstvu. V případě válečného konfliktu by plnili stejnou roli jako vojáci.

Ministerstvo obrany chce mezi záložníky přilákat hlavně odborníky na počítače. Armáda si možné lidi vytipovává i v komunitě fandů počítačových her nebo hackerů. Vojenští stratégové si totiž uvědomují, že moderní války se povedou především v kyberprostoru a pomocí informačních technologií. A informatici dnes v polské armádě chybějí.

Ukázalo se ale, že Poláci zájem o vstup do armády nemají. Do záložních sil se podle polských médií nabralo pouze tisíc osob. Ministerstvo obrany tvrdí, že jich bylo mnohem víc, zároveň ale přiznává, že mělo mnohem větší ambice.

Petr Vavrouška, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme