V Ústí nad Labem si pochvalují chytrý přechod pro chodce

Magistrát v Ústí nad Labem zprovoznil první inteligentní přechod pro chodce. O zařízení mají zájem i jinde, například v Praze 3.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Atrium magistrátu města Ústí nad Labem

Atrium magistrátu města Ústí nad Labem | Foto: Veronika Kindlová

„Dá vědět za pomoci světelného označení jak chodci, který se dostává k zebře, tak i v dostatečném předstihu řidiči, že někdo vstupuje na přechod. Ne vždy si chodec uvědomí, že vstupuje do vozovky, takhle dostane znamení, stejně tak dostane jasnou světelnou signalizaci řidič,“ chválil zařízení Jeroným Janíček z tamního Oddělení vnějších vztahů a komunikace.

V Ústí nad Labem už takový přechod funguje. Město ho nechalo instalovat před základní školu v ulici Karla IV., kde se pohybuje hodně dětí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Náměstek primátora Ústí nad Labem Jan Řeřicha mluvil o chytrém přechodu pro chodce

Inteligentní přechod funguje už několik dnů a podle slov náměstka primátora Ústí nad Labem Jana Řeřichy se zatím osvědčil:

„Přechod se osvědčil stoprocentně. Jde o komunikaci, která vede z kopce. Je před základní školou a přechod je tam poměrně nebezpečný. Přechod nám chrání zejména žáky ze základní školy. Děti často vlétnou do vozovky a vůbec se nerozhlédnou. V tomhle je přechod geniální, protože zaregistruje chodce už na chodníku řidiče varuje.“

Systém prakticky nemá žádná omezení, dokáže třeba zaznamenat i chodce, který jde hodně pomalu, třeba starého člověka.

„Jsou tam speciální 3D kamery umístěné na stranách přechodů tak, aby snímal pohyb chodce na přechod. Není tam žádný problém, co se týče rychlosti chůze,“ vysvětlil náměstek a dodal:

„Máme přechody tzv. první generace, které jsou umístěné na třech místech před čtyřproudou, velmi frekventovanou silnicí před Masarykovou nemocnicí, kde bývaly i smrtelné nehody. Tam ale přechody pouze blikají. Přechod poslední generace jsem dali zatím před základní školu. Máme ale už další peníze na více takových přechodů.“

Vybudování přechodu stálo asi půl milionu korun. A podle slov náměstka primátora prý cena odpovídá jiným podobným zařízením jinde.

Helena Berková, Václav Sochor Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme